Trump eist deel van de koek bij overname Tiktok

Als er geen deal is voor de overname, moet TikTok op 15 september verdwijnen, zegt Trump. ©EPA

Als Microsoft met TikTok tot een overeenkomst komt voor de overname van de Amerikaanse activiteiten, eist president Donald Trump een 'substantieel deel' van het verkoopbedrag voor de Amerikaanse schatkist op. China beschuldigt de VS van 'intimidatie van het zuiverste soort'.

Tijdens een persconferentie maandag hamerde Trump erop dat een deel van de opbrengst naar de Amerikaanse schatkist moet gaan. De Amerikaanse president zei dat het geld ofwel van China ofwel van een Amerikaanse overnemer zoals Microsoft moet komen.

Trump wil procent op TikTok-deal.

In de recente geschiedenis is het volgens het persagentschap Bloomberg nooit gezien dat de overheid geld opeist op een transactie tussen bedrijven waar ze zelf geen aandeel in heeft.

Trump dreigt er al enkele weken mee dat Bytedance, de Chinese eigenaar van de populaire app bij jongeren over de hele wereld, verboden wordt in de Verenigde Staten. Het bedrijf is volgens hem staatsgevaarlijk omdat het gegevens steelt en de publieke opinie be√Įnvloedt.

Intussen kon hij ook leven met de overname door een Amerikaans bedrijf. Microsoft onderhandelt intensief met Bytedance om de Amerikaanse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse activiteiten over te nemen.

Opkrassen

De Verenigde Staten moeten een heel groot percentage van het overnamebedrag krijgen, omdat wij dat mogelijk maken. Ik denk dat dat fair is
Donald Trump
President

De deadline van zo'n deal heeft Trump op 15 september gezet. Als er dan geen overeenkomst is, moet TikTok opkrassen, zei Trump maandag.

'De Verenigde Staten moeten een heel groot percentage van het overnamebedrag krijgen, omdat wij dat mogelijk maken', zei Trump op de persconferentie. 'Niemand anders zou er zo over denken, maar dat is de manier waarop ik denk. En ik denk dat dat fair is.'

In een blogpost zei Microsoft zondagavond dat de deal zou leiden tot meerwaarde voor de Amerikaanse schatkist, maar volgens ingewijden zou het bedrijf daarmee doelen op belastingen en jobs, en niet op een speciale overnametaks.

Intimidatie

Als iedereen de VS gaat imiteren, kan om het even welk land in naam van de nationale veiligheid gelijkaardige maatregelen nemen tegen Amerikaanse bedrijven.
Chinees ministerie van Buitenlandse Zaken

De autoriteiten in Peking volgen de recentste schermutselingen rond TikTok ook met argusogen. 'De Amerikaanse aanpak strookt niet met de principes van een markteconomie en de principes van openheid, transparantie en non-discriminatie van de Wereldhandelsorganisatie', klonk het dinsdag op het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de Aziatische reus maken de VS zich schuldig aan 'intimidatie van het zuiverste soort'. Peking waarschuwt dat Washington 'de doos van Pandora' opent met zijn maatregelen tegen buitenlandse bedrijven. 'Als iedereen de VS gaat imiteren, kan om het even welk land in naam van de nationale veiligheid gelijkaardige maatregelen nemen tegen Amerikaanse bedrijven.' Represaillemaatregelen kondigde China nog niet aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud