Advertentie
Advertentie
nieuwsanalyse

Trump en Kim trappen tweedaagse top af

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un schudden elkaar de hand. ©REUTERS

Voor de tweede maal ontmoeten de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar, ditmaal in Vietnam. Trump heeft meer nodig dan een vage slotverklaring om van de top een succes te maken.

De Amerikaans-Koreaanse topontmoeting begint woensdag om 12.30 uur Belgische tijd met een privégesprek tussen Donald Trump en Kim Jong-un. Volgens de agenda van het Witte Huis is daar 20 minuten voor uitgetrokken. Daarna dineren beide leiders samen, geflankeerd door enkele vertrouwelingen. Het zwaartepunt van de top volgt donderdag, wanneer een rist bilaterale gesprekken gepland zijn.

De Amerikaanse president was alvast vol vertrouwen. De top zal 'geweldige dingen' opleveren, zei hij aan zijn Vietnamese gastheren. Tijdens dat gesprek prees hij de snelle economische ontwikkeling van Vietnam en noemde hij het land een voorbeeld voor Noord-Korea. 'Het potentieel is geweldig, een grote opportuniteit, bijna zonder voorgaande in de geschiedenis, voor mijn vriend Kim Jong-un.'

Test met kernwapens

Trumps enthousiasme in de aanloop naar de top staat in schril contrast met zijn nuchtere relativering eerder deze week. Toen leek hij de hogere verwachtingen te willen temperen. ‘Ik ben niet gehaast en ik wil ook niemand opjagen’, zei hij afgelopen weekend in een toespraak. Hij liet weten al tevreden te zijn dat Noord-Korea de tests met raketten en kernwapens heeft opgeschort. ‘Zolang er geen proeven zijn, zijn we blij.’

Zolang er geen nucleaire tests zijn, zijn we blij.
Donald Trump
Amerikaans president

Onbedoeld gaf Trump met zijn uitspraken toe dat zijn vorige ontmoeting met Kim, in juni vorig jaar, bitter weinig heeft opgeleverd. In een gezamenlijke slotverklaring beloofde de Noord-Koreaanse leider toen werk te maken van een ‘volledige denuclearisering’ van het Koreaanse schiereiland. Maar over wat dat precies betekende, liepen de interpretaties in de VS en Noord-Korea uiteen.

Satellietbeelden

De Amerikaanse verwachting dat de Noord-Koreanen hun kernwapenprogramma zouden opschorten, bleek al snel ijdel. Terwijl hij Trump suste door de nucleaire tests op te schorten, gaf Kim de opdracht de productie van nucleair materiaal voort te zetten. Bij herhaling waarschuwden de Amerikaanse inlichtingendiensten, op basis van satellietbeelden, dat Noord-Korea de boel belazerde.

Na de eerste top in Singapore zaten vertegenwoordigers van beide landen geregeld samen om de afspraken concreet uit te werken. Maar het overleg verliep moeizaam. Kim vond dat hij zijn goede wil had getoond door een einde te maken aan de tests en eiste dat de Amerikanen in ruil hun sancties zouden opheffen. In de aanloop naar de top liet Trump doorschemeren dat hij de sancties kan versoepelen.

De Amerikaanse president heeft meer nodig dan een vage slotverklaring om de top in Vietnam te kunnen uitroepen tot een succes. Kim staat onder druk om in Hanoi verder te gaan dan wat niet-bindende beloftes. Beide partijen hebben al onderhandeld over concrete maatregelen om de nucleaire ontwapening in goede banen te leiden. De VS vragen bijvoorbeeld dat inspecteurs de ontmanteling van de nucleaire sites mogen bijwonen. 

In staat van oorlog

In ruil zou Trump, naast een versoepeling van de sancties, ook akkoord kunnen gaan met de opening van 'verbindingskantoren'. Dat zou een prelude kunnen zijn op het aanknopen van diplomatieke relaties. Een andere optie is dat  Trump en Kim in Hanoi verklaren dat hun landen niet langer in staat van oorlog zijn, ruim 65 jaar na het einde van de Koreaanse oorlog (1950-1953).

Critici vrezen dat zo’n vredesverklaring de weg opent voor het vertrek van de zowat 28.500 Amerikaanse militairen in Zuid-Korea. Noord-Korea is daar al langer vragende partij voor en speelt gretig in op Trumps aversie voor dure buitenlandse missies. Ook de buurlanden Zuid-Korea en Japan zijn bang dat de VS abrupt hun veiligheidsgaranties voor de regio intrekken. 

De vrees is groot dat Trump in Vietnam afwijkt van het script dat zijn adviseurs hebben uitgeschreven.

De vrees is groot dat Trump in Vietnam afwijkt van het script dat zijn adviseurs hebben uitgeschreven. In juni verraste hij al door impulsief aan te kondigen dat er een einde zou komen aan de militaire manoeuvres met Zuid-Korea. Hij gebruikte toen zelfs terminologie van de Noord-Koreaanse propaganda door de legeroefeningen te omschrijven als ‘provocerend’ en ‘oorlogsspelen’.

Niemand verwacht dat de top in Hanoi een grote doorbraak oplevert. Net als in Singapore gaat het vooral om de show. Kim is tevreden dat hij met open armen wordt ontvangen door de leider van het machtigste land ter wereld. En Trump wil vooral aantonen dat hij wel degelijk een constructieve rol kan spelen in de internationale diplomatie. De president is gefrustreerd dat hij niet meer lof en krediet krijgt voor zijn aanpak van de Koreacrisis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud