Advertentie

Trump kan Belgische defensie 5 miljard kosten

Donald Trump, Amerikaanse president en koele minnaar van de NAVO. ©EPA

Donald Trump zakt in mei af naar Brussel voor overleg met zijn NAVO-partners. Hij eist dat die hun defensiebudget optrekken, een operatie die België zowat 5 miljard euro extra kost.

De Amerikaanse president Trump bevestigde dat hij eind mei de opening van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier bijwoont. Hij zei dat in een telefoongesprek met Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO.

Beide heren ‘benadrukten het belang van de militaire alliantie in woelige tijden’, liet de militaire alliantie weten in een communiqué. Nochtans had Trump de NAVO bij herhaling ‘achterhaald’ genoemd, vooral omdat ze onvoldoende zou zijn toegerust voor de strijd tegen het terrorisme. Ook sloot hij niet uit dat de NAVO wordt opgedoekt.

Trump maakte zich vooral boos over het financiële onevenwicht in het bondgenootschap. Al jaren geldt de afspraak dat elke lidstaat minstens 2 procent van zijn bruto binnenlands product aan defensie spendeert.

Estland en Polen

Volgens de jongste cijfers uit 2016 slagen amper vijf van de 28 partners daar in: de Verenigde Staten, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Estland en Polen. Met 3,61 procent steken de VS met kop en schouders boven de rest uit.

Wij betalen, als nummer één, een totaal onevenredig deel van de NAVO.
Donald Trump
Amerikaanse president

‘Wij betalen, als nummer één, een totaal onevenredig deel van de NAVO’, zei Trump al tijdens de verkiezingscampagne. Anders dan zijn voorgangers – die ook mopperden over het structurele onevenwicht maar nooit actie ondernamen – lijkt het hem menens de ‘vrijbuiters’ de duimschroeven aan te draaien.

De president dreigde de Amerikaanse solidariteit aan een NAVO-lid in nood afhankelijk te maken van de bijdrage van dat land aan de militaire alliantie. Als een zakenman lijkt Trump te eisen dat iedereen de juiste prijs betaalt.

Slechte leerling

Dat zou bijzonder slecht nieuws zijn voor België, dat in 2016 op de voorlaatste plek eindigde, vlak voor Luxemburg. Ons land besteedde amper 0,85 procent van zijn bbp aan defensie, goed voor bijna 3,7 miljard euro. Ter vergelijking: in 2009 lagen de uitgaven nog op 1,16 procent.

8,6 miljard
Als België de NAVO-norm wil halen, moet het 8,6 miljard euro uittrekken voor Defensie, 5 miljard meer dan nu.

Om de 2 procentnorm – op basis van het bbp van 2016 gaat het om bijna 8,7 miljard - te halen moet daar net geen 5 miljard euro bijkomen.

Ook bij de verdeling van het geld schiet België tekort. Een richtlijn schrijft voor dat de lidstaten 20 procent van hun defensiebudget moeten besteden aan militair materiaal. Ook hier haalt België de op een na slechtste score, met amper 2,2 procent.

Liefst 81 procent van de Belgische militaire uitgaven gaat naar personeelskosten, inclusief pensioenen. Voor de VS ligt dat aandeel op 36,7 procent.

Dreiging van Rusland

De NAVO verwacht dat sowieso heel wat lidstaten hun defensiebudget de komende jaren zullen opkrikken. Vooral de Oost-Europeanen trekken fors meer geld uit. Dat is niet alleen een inhaalbeweging van nog jonge lidstaten maar ook een reactie op de dreiging van Rusland.

Trumps toenaderingspogingen tot zijn Russische evenknie Vladimir Poetin hebben tot onrust geleid bij de NAVO-partners, zeker nu de strijd in Oekraïne is opgeflakkerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud