Trump legt China handelssancties op

Donald Trump staat klaar om China met 50 miljard dollar aan handelssancties om de oren te slaan. ©AFP

De Amerikaanse president heeft een plan klaar om voor 50 miljard dollar aan importheffingen in te voeren op Chinese producten.

Donald Trump kondigt vrijdag zijn plan aan om het handelstekort met China aan te pakken. Dat deficit is hem al langer een doorn in het oog. In een interview met Fox News zei de president deze week nog dat hij de 'handel met China zeer krachtig zal aanpakken'.

Trump legde donderdag de laatste hand aan een lijst met maatregelen. Alhoewel de details pas later op de dag bekend worden gemaakt, zouden de sancties volgens ingewijden oplopen tot zo'n 50 miljard dollar (43,2 miljard euro).

In april gaf het Witte Huis al eens een lijst vrij van 1.300 productcategorieƫn waarop het importtarieven wou heffen. Die lijst is naar verluidt teruggebracht tot 800. Trump zou vooral technologische producten viseren waarin China een wereldleider wil worden.

Handelsoorlog

Met zijn maatregelen dreigt Trump een handelsoorlog te ontketenen met China. Het regime in Peking liet weten dat het klaar staat om tegenmaatregelen te nemen. Het dreigde eerder al een importheffingen in te voeren op onder andere Amerikaanse sojabonen en auto's.

Om een confrontatie met Washington te vermijden, zei de Chinese regering eerder deze maand bereid te zijn om voor 70 miljard dollar extra aan Amerikaanse producten in te voeren. Maar Trump veegde dat voorstel resoluut van tafel.

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, benadrukte tijdens een bezoek aan Peking dat Trump van plan is de druk hoog te houden. President Xi zei in een reactie dat de VS gevoelige kwesties als handel 'voorzichtig en gepast' moeten aanpakken.

Vergeldingsmaatregelen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde donderdag dat Trumps maatregelen het systeem van internationale handel kan ondermijnen. Bovendien merkte het op dat vergeldingsmaatregelen door andere landen de Amerikaanse economie schade toebrengen.

De Amerikaanse sancties zijn ook slecht nieuws voor China. Allerlei economische signalen, waaronder de vertraging van de kredietverlening, wijzen er op dat de Chinese economie aan het afkoelen is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud