Advertentie

Trump: 'Merkel maakte catastrofale fout'

Donald Trump, de verkozen Amerikaanse president ©Photo News

In een interview met de kranten Bild en The Times hakt de verkozen Amerikaanse president Donald Trump in op de NAVO, Angela Merkel, de Europese Unie en BMW.

Trump boos na kritiek burgerrechtenicoon

Donald Trump heeft voor ophef gezorgd door de aanval te openen op een beroemde Amerikaanse burgerrechtenactivist. Afgevaardigde John Lewis had de toorn van de aankomende president over zich afgeroepen door te zeggen dat hij Trump niet ziet als 'legitieme president'.

Lewis, een Democraat, verklaarde tijdens een interview dat Trump het presidentschap onder meer dankt aan Russische hacks. De activist vervolgde dat hij niet van plan is naar de inhuldiging van de nieuwe president te gaan.

Dat schoot Trump in het verkeerde keelgat. Hij stelde op Twitter dat Lewis zijn tijd beter kan besteden aan het 'repareren en helpen van zijn district, dat in verschrikkelijke toestand verkeert en uit elkaar valt'.

De timing van de kritiek is opmerkelijk, omdat het weekend in het teken staat van het herdenken van burgerrechtenactivist Martin Luther King Jr.. Ook Lewis heeft aan de zijde van King gedemonstreerd en geniet veel aanzien.

Minder dan een week voor zijn eedaflegging op 20 januari, laat de verkozen Amerikaanse president Donald Trump er in een gesprek met het Duitse dagblad Bild geen twijfel over bestaan dat Europa de komende vier jaar in het Witte Huis bepaald geen gemakkelijke gesprekspartner zal hebben.

Een eerste doelwit is het trans-Atlantische militair bondgenootschap NAVO. 'De NAVO heeft problemen. Ze is voorbijgestreefd, omdat ze vele jaren geleden ontworpen is en ze zich nooit om terrorisme bekommerd heeft. Ten tweede betalen de leden niet wat ze moeten betalen.'

Even hard is Trump voor de Europese Unie en vooral voor de Duitse kanselier Angela Merkel, al noemt hij haar ook een 'belangrijke leider'. 'Ze heeft een catastrofale fout gemaakt door al die illegalen in het land binnen te laten', klinkt het. Volgens hem had Duitsland beter ingezet op veiligheidszones in Syrië. 'De Golfstaten hadden daar voor moeten betalen, zij hebben ten slotte geld zoals bijna niemand anders'.

Trump geeft de Britten overschot van gelijk dat ze vorig jaar bij referendum besloten de Europese Unie te verlaten, omdat 'die Unie voor Duitsland in essentie een middel is om een doel te bereiken'. 'Als je het mij vraagt, zullen meer landen de EU verlaten'. 

De 45ste Amerikaanse president laat ook uitschijnen dat het binnenkort moeilijker zal worden om de Verenigde Staten te reizen, ook voor Europeanen die tot nog toe in veel gevallen visumvrij het land in konden. 'Er zal extreme beveiliging komen, het zal niet meer zoals nu zijn.'

BMW

In een echo van eerdere bedreigingen tegenover Amerikaanse autobouwers en het Japanse Toyota, waarschuwt Trump ook BMW voor een Amerikaanse invoerbelasting van 35 procent op alle in Mexico gebouwde auto's.

BMW is van plan tegen 2019 de 3-serie in het Mexicaanse San Luis Potosi te bouwen. De Beierse autoreus heeft zijn op één na belangrijkste fabriek ter wereld in het zuiden van de Verenigde Staten, in Spartanburg. Daar rollen voor de wereldwijde markt de X3, X4, X5 en X6 SUV's van de band.

Rusland

Verder sluit Trump niet uit de sancties tegen Rusland op te heffen, als het land zijn nucleaire wapens afbouwt. 'Er zijn sancties tegen Rusland. Laten we bekijken of we goede akkoorden met Rusland kunnen maken. Ik denk dat het nucleaire arsenaal aanzienlijk verminderd moet worden, dat is er een onderdeel van.'

Net voor Kerstmis deed Trump nog vrezen voor een nieuwe wapenwedloop. In een tweet waarschuwde hij dat het Amerikaanse kernwapenarsenaal indien nodig versterkt en uitgebreid zou worden.

CIA-baas haalt uit naar Trump

De vertrekkende CIA-directeur John Brennan heeft zondag Donald Trump opgeroepen om vertrouwen te hebben in de inlichtingendiensten en niet te vergeten dat zijn woorden een effect kunnen hebben op de nationale veiligheid.

Trump heeft de laatste weken zwaar uitgehaald naar de CIA vanwege de volgens hem oneerlijke mediaberichtgeving op basis van gelekte informatie van de inlichtingendiensten. Zo werd onder meer compromitterend Russisch materiaal over Trump gelekt, waarna hij de lekken vergeleek met praktijken uit nazi-Duitsland.

Brennan noemde die vergelijking 'schandalig'. 'Ik neem daar veel aanstoot aan, en er is geen reden voor Trump om de inlichtingendiensten met de vinger te wijzen, of kritiek te hebben op het feit dat informatie die al publiek beschikbaar was, gelekt werd.'

Brennan wijst er ook op dat Trumps openlijke kritiek op de inlichtingendiensten de nationale veiligheid kunnen ondermijnen. 'Als hij geen vertrouwen heeft in de inlichtingendiensten, welk signaal geven we dan aan onze partners en bondgenoten, en aan onze vijanden?', vraagt hij zich af.

Daarnaast waarschuwde de CIA-directeur de president-elect over de bedreiging die Rusland vormt. 'Ik denk niet dat hij volledig begrijpt waartoe Rusland in staat is', zegt hij.

Brennan, die op 20 januari wordt opgevolgd door Mike Pompeo, stelde nog Trump zal moeten luisteren naar het advies van zijn team, en 'niet te spontaan mag reageren'. 'Het gaat niet alleen over Trump. Het gaat over de Verenigde Staten van Amerika.'

Reactie

Trump reageerde al op Brennans waarschuwing rond Rusland. 'Ontslagnemende CIA-directeur John Brennan haalt uit naar president-elect Trump over de Russische bedreiging. Hij begrijpt het niet volledig. Echt waar, ik zou het niet veel slechter kunnen doen (dan hij). Kijk maar naar Syrië (rode lijn), Oekraïne en de bouw van Russische kernkoppen. Niet goed! Was dit de persoon die het valse nieuws heeft gelekt?', tweette Trump.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud