Trump mikt op nucleaire top met Poetin in de VS

Russisch president Vladimir Poetin en zijn VS-collega Donald Trump schudden elkaar de hand op een bilaterale top vorig jaar in het Japanse Osaka. ©REUTERS

Amerikaans president Donald Trump wil nog voor de verkiezingen een topontmoeting met zijn Russische collega Vladimir Poetin over nucleaire ontwapening.

VS-president Donald Trump liet aan medewerkers weten dat hij nog voor de Amerikaanse verkiezingen in november een persoonlijke topmeeting wil hebben met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Dat meldt de nieuwszender NBC op basis van vier goed geplaatste bronnen.

Leden van Trumps administratie zouden naar diverse plekken en tijdstippen gekeken hebben voor deze Amerikaans-Russische topontmoeting, met volgende maand in New York, aldus NBC.

Blauwdruk

Het topoverleg zou beide leiders de gelegenheid geven om vooruitgang aan te kondigen in een nieuwe nucleaire wapencontroledeal tussen Rusland en de VS. Eén van de opties die ter tafel ligt, is dat Trump en Poetin een blauwdruk ondertekenen die als basis moet dienen voor de opvolger van NEW Start -een verdrag over de beperking van ballistische kernwapens. Het huidige akkoord loopt begin volgend jaar af.

Momenteel staan er wereldwijd nog altijd 13.400 opgesteld, waarvan 90 procent in de Verenigde Staten en Rusland. De vernietigingskracht van de huidige kernkoppen is vele malen groter dan van de bommen die Hiroshima en Nagasaki tot puin herleidden.

Momenteel staan er wereldwijd nog altijd 13.400 opgesteld, waarvan 90 procent in de Verenigde Staten en Rusland

In de militaire doctrines van Rusland en de VS is het belang van kernwapens recent opnieuw toegenomen. Bovendien is het hele internationale ontwapeningsregime rond kernwapens in afbouw. Het INF-akkoord rond korte en middellange kernwapens werd vorig jaar door de VS en vervolgens Rusland opgezegd.

Een official van het Witte Huis zei dat het team van de Amerikaanse president erop mikt om meerdere meetings met wereldleiders te houden in de weken voorafgaand aan de Ameriaanse verkiezingen. Een woordvoerder van het Kremlin weigerde te reageren op de NBC-berichtgeving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud