Trump voert druk op Turkije verder op

De Amerikaanse predikant Andrew Brunson wordt in Turkije aangeklaagd voor terreur. ©AFP

De Verenigde Staten dreigen met nieuwe sancties als Turkije de Amerikaanse dominee Brunson niet onmiddellijk vrijlaat. Turkije neemt ondertussen maatregelen na een nieuwe duik van de lira.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin waarschuwt Turkije voor nieuwe sancties als het niet snel de Amerikaanse predikant Andrew Brunson vrijlaat.

Brunson zit in Turkije vast omdat hij daar beschouwd wordt als staatsvijand. De predikant en zijn vrouw werden in 2016 in Turkije gearresteerd op verdenking van spionage. De dominee riskeert 35 jaar cel. 

Middelpunt van de ruzie

De dreigende taal uit Amerikaanse hoek komt er nadat een Turkse rechtbank deze week besliste om Brunson, die momenteel huisarrest heeft door zijn slechte gezondheidstoestand, langer vast te houden. De VS vragen al langer de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating, maar Turkije weigert. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spreekt van een politiek complet tegen zijn land. 

De Amerikaanse president Donald Trump tweette dat de VS Turkije zullen 'terugpakken'.  

Martelaar van het geloof

Brunson wordt in eigen land vereerd als 'martelaar voor het geloof' waardoor de druk op de Amerikaanse politiek groot is geworden om Brunson vrij te krijgen. De Amerikaanse president noemde de pastoor zelfs een 'groot patriottische gijzelaar'.

Maar omdat Turkije het been tot nu stijf heeft gehouden en de VS weigeren te betalen voor zijn vrijlating, vlogen de dreigementen en sancties al in het rond.

Zo kondigde president Trump vorige week vrijdag hogere importtarieven op aluminium en staal uit Turkije aan, en dreigde met een verdere boycot. Turkije verhoogde op zijn beurt de importtarieven voor auto's, alcohol en tabak. Ook wil Turkije een verbod op elektronische apparaten van Amerikaanse makelij.

Lira

De lira kende deze week enkele dagen van herstel, maar heeft ondertussen weer klappen gekregen. De Turkse munt verzwakte 5 procent tegenover de dollar nadat een Turkse rechtbank het huisarrest van Brunson vrijdag opnieuw bevestigde. De lira verloor dit jaar al bijna 40 procent aan waarde. 

Met nieuwe Amerikaanse sancties in het verschiet, heeft de Turkse regering ondertussen zelf ook een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd met de bedoeling om Turkije te beschermen tegen 'economische aanvallen'. Dat meldt het staatsnieuwsagentschap Anadolu.

Het zal voor banken en de vastgoedsector gemakkelijker worden om leningen te krijgen. Bovendien komt er ook een nieuw pakket steunmaatregelen voor kleine en middelgrote bedrijven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n