Turkije bant cryptomunten vanaf mei

©Photo News

De Turkse centrale bank ziet betalingen met cryptomunten als een te grote bedreiging voor de koers van de lira, de Turkse munt. Ze bant het gebruik van digitaal geld.

Vanaf 30 april verbiedt de Turkse centrale bank de aankoop van producten en diensten met cryptomunten. Dat zijn digitale munten zoals de bitcoin. De centrale bank neemt aanstoot aan de 'anonimiteit' en het totale gebrek aan toezicht of wetgeving bij het gebruik van dergelijke cryptomunten. Dat leidt tot 'onherstelbare verliezen'. Door de hoge volatiliteit kunnen de verliezen fors oplopen. Bovendien worden die munten vaak gebruikt voor criminele doeleinden.

Turkse bedrijven stapten in alternatieve munten om de gigantische inflatie te ontlopen.

Turkije zit economisch in slechte papieren. De gouverneur van de centrale bank, Naci Agbal, voerde in maart een renteverhoging door met de bedoeling investeringen in de lira aantrekkelijker te maken. President Recep Tayyip Erdogan stuurde de centraal bankier de laan uit, waarop buitenlandse investeerders hun geld terugtrokken uit Turkije. De lira maakte een zware koersval, de inflatie schoot de hoogte in.

Populair

Cryptomunten zijn in korte tijd heel populair geworden in Turkije. Het aantal betalingen in digitale munten steeg exponentieel. Ook buitenlandse munten zoals de euro en de dollar doen het goed. Ook bedrijven stapten in de alternatieve munten om de gigantische inflatie te ontlopen.

De beslissing van de Turkse centrale bank bleef niet zonder gevolgen. De bitcoin verloor vrijdag meer dan 4 procent van zijn waarde tegenover de dollar. Andere cryptomunten leden grotere verliezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud