Advertentie

Turkije voert eerste raids uit samen met internationale coalitie tegen IS

Een toestel van de Turkse luchtmacht landt op de Incirlik basis (Turkije). ©REUTERS

De Turkse luchtmacht heeft vrijdagavond in Syrië raids uitgevoerd op stellingen van de jihadistische terreurbeweging Islamitische Staat (IS), de eerste samen met de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag laten weten.

Ankara sloot zich eerder deze week officieel aan bij de internationale operatie tegen IS.

Turkije kreeg lange tijd het verwijt zich te terughoudend en passief op te stellen tegenover IS. Maar eind juli lanceerde Ankara een "oorlog tegen het terrorisme" op twee fronten. Daarbij vormen niet alleen de jihadisten van IS een doelwit, maar ook de Koerdische rebellen van de PKK op Turkse bodem en in het noorden van Irak waar de Koerdische verzetsbeweging kampen heeft.

De bloedige aanslag op het Turks-Syrische grensstadje Suruç, waarbij op 20 juli 33 jonge pro-Koerdische strijders het leven lieten en die werd toegeschreven aan IS, deed de Turkse regering tot actie overgaan.

Turkije had vorige maand al een grote stap richting de internationale coalitie gezet. De Amerikanen kregen toen de toelating om de luchtmachtbasis in Incirlik te gebruiken, waardoor de vliegtijden van de Amerikaanse toestellen aanzienlijk konden worden ingekort. Ook voerde de Turkse luchtmacht enkele aanvallen uit tegen zones onder controle van IS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud