1. Politiek & Economie
 2. Internationaal

Tweede besmetting met coronavirus in België

Een Belgische vrouw is besmet geraakt door het coronavirus. Italië pompt 3,6 miljard euro in de economie. De beurzen in het Midden-Oosten krijgen klappen.
 • Alle hotelgasten in Tenerife mogen vertrekken na test

  Gasten van het hotel H10 Costa Adeje Palace dat vanwege het coronavirus onder quarantaine is geplaatst op het Spaanse eiland Tenerife, mogen onder voorwaarden vertrekken als een test uitwijst dat ze niet besmet zijn. Dat hebben de regionale gezondheidsautoriteiten zondag gezegd. De toeristen mogen vertrekken als zij minder dan 24 uur voordat hun vlucht naar huis gaat, geen symptomen vertonen en negatief testen. Ze moeten dan de quarantaineperiode thuis afmaken. Onder de hotelgasten zijn vijf besmettingen vastgesteld bij Italiaanse toeristen. In het hotel H10 Costa Adeje Palace zitten meer dan 700 toeristen, onder wie ook nog altijd enkele Belgen. Herlees hier onze reportage uit Tenerife.

 • 'Meer mensen moeten getest worden op Corona'

  Iedereen die griepsymptomen heeft, zou ook getest moeten worden op het coronavirus. Dat heeft professor Herman Goossens van UAntwerpen zondagavond gezegd in VTM Nieuws. Zo'n bredere screening is volgens hem nodig, niet alleen in België overigens, om het coronavirus te kunnen indijken. 

   Volgens de professor, die het door de Europese Commissie gefinancierde PREPARE Outbreak Mode Committee coördineert, worden er momenteel te strikte criteria gebruikt om mensen te testen op het coronavirus, "waardoor we ongetwijfeld een aantal mensen niet detecteren die besmet zijn met het virus' zei hij. 'Ik ben eerder geneigd om, zoals bijvoorbeeld in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Italië, mensen met respiratoire klachten die getest worden voor het influenzavirus, ook te testen op het coronavirus.' 

  Goossens wees erop dat het tweede geval van coronabesmetting in België, dat zondag werd bekendgemaakt, ontdekt is net omdat er werd afgeweken van de geldende criteria. 'De patiënte voldeed niet aan de criteria als je die strikt toepast. Ik had deze week beslist om die criteria niet langer toe te passen en breder te screenen, en zo is deze patiënte gedetecteerd geworden.'  Zo'n brede screening is volgens Goossens haalbaar. Hij verwees naar Italië, waar volgens hem bijna 100.000 tests werden uitgevoerd. Maar dan moeten we niet langer werken met enkele referentielaboratoria, maar door te decentraliseren en laboratoriumcapaciteit op te bouwen in bijvoorbeeld de ziekenhuizen.

 • Geen asielaanvragen meer mogelijk in Hongarije door coronavirus

  Hongarije heeft de toegang tot de transitkampen aan de grenzen gesloten voor asielzoekers. Als reden daarvoor haalt het land het risico op verspreiding van het coronavirus aan, nu duizenden migranten vanuit Turkije naar Europa proberen te gaan. 'We schorten voor onbepaalde tijd de toelatingen in de transitzones op', aldus Gyorgy Bakondi, raadgever van de nationalistische premier Viktor Orban. 'We zien een zekere band tussen het coronavirus en de illegale migranten.'

  Op dit moment maakte Hongarije nog geen gevallen van het virus in het land bekend. Door de migratiecrisis in 2015 richtte Hongarije een omheining op aan de grens met Servië en Kroatië. Op sommige plaatsen staat die omheining onder stroom. De Hongaarse regering staat vijandig tegenover de opvang van vluchtelingen. Migranten die Hongarije binnen willen, hebben geen andere keuze dan via een van twee "transitzones" te gaan die langs de grens zijn geïnstalleerd. Het gaat om kampen die bestaan uit containers en omringd zijn door prikkeldraad. Daar worden asielaanvragen onderzocht. Volgens Bakondi bevinden zich momenteel 321 mensen in die zones. Die zones worden sterk bekritiseerd door de mensenrechtenactivisten en de EU. Volgens een Hongaarse ngo is door de maatregel de toegang tot asiel in Hongarije nu afgesloten. 

 • Italië heeft 3,6 miljard veil voor bedrijven die lijden onder coronavirus

  Italië pompt 3,6 miljard euro in zijn economie om de impact van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. Italië is in Europa het land dat het zwaarst is getroffen door het coronavirus. Robert Gualtieri, de Italiaanse minister van Economie, kondigde aan dat bedrijven die hun omzet met een kwart zien dalen door het coronavirus recht hebben op een belastingverlaging. Voorts wordt er  extra geld uitgetrokken voor de gezondheidszorg.

  Het gaat om een pakket dat goed is voor 0,2 procent van het Italiaanse bruto binnenlands product.

 • Maggie De Block: 'Geen disproportionele maatregelen nemen'

  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block waarschuwt om geen 'disproportionele' maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ze reageert daarmee op de beslissing van Olivier Maingain, burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, om mensen die terugkeren van een risicogebied de toegang tot openbare plaatsen te ontzeggen. Wie onlangs in China, Thailand, Hongkong, Macao, Singapore, Zuid-Korea, Iran en de Italiaanse regio's Venetië of Lombardije is geweest zou veertien dagen lang niet naar school mogen of naar de crèche, maar ook niet naar een sportcentrum of andere openbare gebouwen.

  De aangekondigde maatregelen van Maingain zijn volgens De Block 'volledig disproportioneel'. Volgens haar zijn de maatregelen veeleer ingegeven door 'politiek activisme'.. De Block roept ook op tot kalmte. 'We hebben allerlei scenario's afhankelijk van de hoeveelheid patiënten. Nu is er sprake van één patiënt. Het is een griepvirus, dat later een gewone griep zal worden. We moeten geen disproportionele maatregelen nemen. We moeten de emotie loskoppelen van het wetenschappelijke. We kunnen het aan', aldus de minister

 • Scholen maandag gewoon open

  Maandag gaan de scholen en crèches gewoon van start. Het Departement Onderwijs vaardigde wel een reeks richtlijnen uit. Afgelopen vrijdag werd een extra nieuwsbrief uitgestuurd naar alle scholen. Die nieuwsbrief bevat de algemene richtlijnen, procedures, tips, antwoorden op veelgestelde vragen, een modelbrief voor de ouders en een affiche voor in de scholen.

    Samengevat komt het advies erop neer dat kinderen zonder ziektesymptomen gewoon kunnen terugkeren naar school (of de crèche) en hun gewone activiteiten kunnen doen zolang ze geen symptomen hebben. Kinderen die naar een hoogrisicogebied op reis zijn geweest, moeten waakzaam zijn voor symptomen. Hebben ze symptomen, dan gaan ze niet naar school of de crèche. Krijgen ze symptomen op school, dan moeten ze meteen de klas verlaten en opgehaald worden door de ouders. De ouders contacteren de huisarts voor verdere opvolging en behandeling.  De 'hoogrisicogebieden' zijn te vinden op de website van Sciensano.

 • Fase 2 van corona-noodplan gaat in

  België heeft een noodplan klaar voor de aanpak van het coronavirus. Tot dusver zaten we in fase 1, waarbij getracht werd om het virus buiten te houden. Nu er een tweede besmetting is in ons land, gaat de tweede fase in, maakte premier Sophie Wilmès zonet bekend na het kernkabinet. Daarbij wordt geprobeerd dat het virus zich zo weinig mogelijk kan verspreiden. Er wordt nagegaan met wie de besmette patiënt contact heeft gehad en dat wordt in kaart gebracht. Ze worden indien nodig ook getest. Mensen zonder symptomen kunnen hun activiteiten gewoon verderzetten. 

  Van zodra ons land het gevoel heeft dat niet meer te traceren is wie wie besmet heeft, belanden we in fase 3. Maar zo ver zijn we nog niet. In die fase kunnen scholen worden gesloten, kan de voetbalcompetitie worden stilgelegd of kunnen mensen gevraagd worden om een tijdje niet naar de bioscoop te gaan.

 • American Airlines staakt vluchten naar Milaan

  American Airlines schort alle vluchten van en naar Milaan op tot 25 april. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij - die de voorbije week zware tikken kreeg op de beurs - vloog één keer per dag naar Milaan, vanuit zowel Miami als New York. Vandaag vertrekt de laatste vlucht van American vanuit Milaan. 

  American Airlines reageert naar eigen zeggen op de gedaalde vraag naar deze route. 

 • VBO vraagt bedrijven zeer voorzichtig te zijn

  Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vraagt ondernemingen waakzaam te zijn en onmiddellijk contact op te nemen met de arbeidsarts bij vermoeden van besmetting. De arbeidsarts zal dan samen met de huisarts bekijken of er volgende stappen nodig zijn en de diensten voor volksgezondheid inlichten.

  Het VBO wijst erop dat tijdelijke werkloosheid kan ingeroepen worden voor werknemers die zijn gestrand in het buitenland of na terugkomst uit een besmette regio voor een bepaalde tijd in quarantaine worden geplaatst. Een werknemer die wordt gehospitaliseerd in het buitenland, valt niet onder tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Hij is dan arbeidsongeschikt en valt onder de RIZIV-wetgeving, aldus het VBO.

  Het VBO heeft alle betrouwbare informatie die nuttig kan zijn voor de ondernemingen, gebundeld op zijn website

 • Sint-Lambrechts-Woluwe weert mensen die in risicogebied waren uit openbare gebouwen

  Sint-Lambrechts-Woluwe gaat mensen die terugkeren uit een risicogebied veertien dagen lang de toegang tot scholen, crèches, sportcentra, gemeentelijke gebouwen en andere openbare plaatsen ontzeggen. Dat heeft burgemeester Olivier Maingain zondag aangekondigd als maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

  Maingain neemt het politiebesluit voor mensen die terugkeren uit gebieden die door de FOD Buitenlandse Zaken zijn geïdentificeerd als risicogebieden als het om de aanwezigheid van Covid-19 gaat, zoals China, Thailand, Hongkong, Macao, Singapore, Zuid-Korea, Iran en de Italiaanse regio's Venetië en Lombardije.

  De eerste veertien dagen na hun terugkeer krijgen deze mensen geen toegang tot scholen, crèches, rusthuizen, sportcentra, bibliotheken, schouwburgen, gemeentelijke gebouwen en openbare diensten in Sint-Lambrechts-Woluwe. De burgemeester van de Brusselse gemeente volgt hiermee naar eigen zeggen de preventieve maatregelen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt om de verspreiding in te dammen.

 • De Croo wil bedrijven helpen die last hebben van virus

  Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) stelt voor een aantal maatregelen voor te bereiden voor het geval de verspreiding van het coronavirus een economische impact zou hebben. Dat heeft De Croo zondag verklaard voor aanvang van het kernkabinet. De liberale vicepremier benadrukt wel dat de impact vandaag nog zeer beperkt is in ons land en dat overreageren nergens voor nodig is.

  Het kernkabinet vergadert sinds 14u in de Wetstraat 16. Bedoeling is een stand van zaken op te maken naar aanleiding van de verspreiding van het coronavirus. De vergadering was al gepland voor de tweede besmetting van een landgenoot bekend was. "Het belangrijkste is goed voorbereid te zijn", stelde De Croo voor aanvang. "We hebben twee cases, de impact is nog zeer beperkt. Maar als het meer wordt, moeten we snel kunnen schakelen."

  Daarbij horen voor De Croo ook maatregelen om te voorkomen dat bedrijven overkop gaan indien de impact van de verspreiding zich ook op economisch vlak zou laten voelen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die problemen hebben met de toelevering uit China. Zo zou de regering kunnen beslissen het stelsel van tijdelijke en economische werkloosheid eenvoudiger toegankelijk te maken of de betaling van RSZ-bijdragen uit te stellen. 

  Vice-premier Alexander De Croo en premier Sophie Wilmès bij aanvang van het kernkabinet. ©BELGA

 • Crevits roept taskforce voor werkgevers samen

  Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) nodigt in de komende dagen de werkgevers uit in een taskforce rond de economische gevolgen van het coronavirus. Dat heeft ze zondagmiddag gezegd in VTM NIEUWS. Ze wil de bedrijven inlichten over de tijdelijke steunmaatregelen die nu al mogelijk zijn en eventueel extra maatregelen nemen als dat nodig is. "Ik roep in de komende dagen samen met minister-president Jambon de werkgevers samen in een taskforce", aldus de minister.

  De Vlaamse overheid zette vorige week al een hulplijn op waar ondernemers en bedrijven terechtkunnen met vragen. "Vlaanderen is een exportregio, heel wat bedrijven voeren daarnaast in uit China en Noord-Italië." Concreet kunnen bedrijven die in problemen komen met de bevoorrading uit gebieden waar het coronavirus al ruim verspreid is, een beroep doen op tijdelijke werkloosheid. Ondernemers met financieringsproblemen kunnen gebruikmaken van tijdelijke overbruggingskredieten.

  De taskforce moet de impact meten van het coronavirus en kijken of er extra maatregelen nodig zijn. Op de hulplijn die is ingesteld, komen alvast heel veel praktische vragen binnen, "van bedrijven die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van buitenlandse voorraden of restauranthouders die zich vragen stellen over de overdracht van het virus".

  Het is niet de bedoeling dat mensen thuis blijven van het werk, behalve als ze ziekteverschijnselen hebben. "Er is geen sprake van om tijdelijk bedrijven te sluiten", aldus nog de minister.

 • Overheid vraagt extra waakzaamheid van reizigers uit Noord-Italië

  De overheid vraagt reizigers die terugkeren uit de regio's Lombardije, Emilia-Romana en Veneto in het noorden van Italië extra waakzaam te zijn omwille van het coronavirus. Wie in die regio's is geweest, zou de komende 14 dagen extra attent moeten zijn voor ziekteklachten zoals koorts, hoest en grieperigheid en moet telefonisch de huisarts raadplegen bij dergelijke symptomen, zo staat te lezen op de website van de federale overheidsdienst Volksgezondheid die specifiek op het virus Covid-19 is toegespitst.

  In de drie regio's circuleert het coronavirus al meer dan elders in Europa. Volgens de site is de verspreiding er nog relatief beperkt en is het risico op besmetting nog beperkt. Toch wordt zeker aan reizigers uit die regio's gevraagd gedurende 14 dagen aandachtig te zijn voor ziekteklachten en snel de huisarts te contacteren. "Dankzij zo'n gezamenlijke waakzaamheid en inspanning kunnen we ervoor zorgen dat we mogelijke coronagevallen in België zo snel mogelijk detecteren en isoleren", luidt het.

 • corona-datawrapper-2

 • Aantal besmettingen in Iran richting 1.000

  In Iran zijn tot nu toe 54 mensen overleden aan het nieuwe coronavirus. Bij 978 mensen is het virus vastgesteld. Dat meldde het Iraanse ministerie van Volksgezondheid.

  Zaterdag stond het dodental in het land nog op 34. Het aantal Iraanse besmettingsgevallen is in twee dagen verviervoudigd. Vrijdag stond het aantal besmette mensen nog op 245. Zaterdag was dat aantal al gestegen tot 600.

  Het land heeft inmiddels maatregelen genomen om de verspreiding van het virus verder in te dammen. Alle culturele evenementen en conferenties in het land zijn komende week afgelast en alle bioscopen blijven nog zeker een week dicht.

  De Britse nieuwsorganisatie BBC meldde zaterdag dat het dodental in Iran al op 210 zou staan. Bronnen meldden de omroep ook dat in Iran 24 mensen zijn gearresteerd voor het verspreiden van al dan niet valse berichten over het virus.

 • De Block: 'Patiënt keerde terug uit Frankrijk'

  De door het coronavirus besmette Belg kwam terug van een reis uit Frankrijk, in een regio waar er enkele besmettingen zijn vastgesteld. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block tijdens een persconferentie. De vrouwelijke patiënt heeft milde klachten en is opgevangen in het UZ Antwerpen. 

  Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke herhaalt enkele belangrijke tips om besmetting te voorkomen: handen wassen, niezen in papieren zakdoekjes en die in de vuilbak gooien, contact met zieken voorkomen. 

  Viroloog Steven Van Gucht voegt eraan toe dat we de komende dagen nog nieuwe gevallen kunnen verwachten. Veel mensen keren terug van een buitenlandse reis door het einde van de krokusvakantie. 

  Dokter Erika Vlieghe (UZA), viroloog Marc Van Ranst, minister van Volksgezondheid Maggie De Block, Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke en viroloog Steven Van Gucht. ©BELGA

 • Tweede besmetting in België

  Er is een tweede besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld in ons land. De patiënt in kwestie vertoont milde klachten maar verkeert voor het overige in goede gezondheid. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block geeft om 11u30 een persconferentie. Ook Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke zal aanwezig zijn.

  De FOD Volksgezondheid verstrekt informatie via deze website. Er is ook een callcenter waar burgers terechtkunnen met hun vragen (0800/14689).

 • Turkije verbiedt vluchten uit Italië, Zuid-Korea en Irak

  Turkije verbiedt alle vluchten van en naar Italië, Zuid-Korea en Irak, als extra maatregel tegen de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus, Covid-19. Dat heeft de Turkse minister van Volksgezondheid, Fahrettin Koca, aangekondigd. De maatregel ging gisterenavond om 22 uur Belgische tijd in. Ook transport over de weg uit het buurland Irak is tijdelijk verboden.

  Turkije verbood eerder al vluchten van en naar China en Iran.

 • Luchthaven Charleroi neemt maatregelen

  De luchthaven van Charleroi activeert 'fase drie van het epidemiologische gezondheidsplan', nadat is vernomen dat de eerste Luxemburgse patiënt die besmet is met het coronavirus de Waalse luchthaven is gepasseerd. Dat laat Brussels South Charleroi Airport zondag weten. De luchthaven heeft contact met de Luxemburgse autoriteiten om "snel de routes en mogelijke contacten van de betrokken reiziger te achterhalen".

  In overleg met de Waalse minister van Luchthavens Jean-Luc Crucke werd fase drie van het epidemiologische gezondheidsplan opgestart. De luchthaven opent een crisiscentrum en roept een waakzaamheidscommissie bijeen. Ook zal de handel en wandel van de betrokken passagier worden nagetrokken "om eventuele besmette zones te definiëren en ze te behandelen". Daarnaast wordt nagegaan welke mensen mogelijk in contact zijn gekomen met de passagier. Het personeel en de reizigers worden ingelicht over de situatie.

  De luchthaven wacht voorts op instructies "van de bevoegde autoriteiten met betrekking tot de mogelijke inzet van andere maatregelen op nationaal niveau". Straks om 14 uur komt het kernkabinet bijeen. 

 • VS raden reizen naar delen van Italië en Zuid-Korea af

  De Verenigde Staten nemen extra maatregelen in het kader van de strijd tegen het coronavirus. Zo mag niemand het land binnen die tijdens de twee weken voordien in Iran verbleef, en worden burgers opgeroepen om niet naar regio's in Italië en Zuid-Korea te reizen waar het virus rondwaart. Dat heeft de Amerikaanse vicepresident Mike Pence gezegd, nadat in de VS een eerste persoon aan het coronavirus is overleden.

  'We willen het aantal reizen van en naar de meest getroffen regio's verminderen, dat is een fundamentele beheersingsstrategie', zo verklaarde minister van Volksgezondheid Alex Azar tijdens een persconferentie met president Donald Trump. De VS beperkten eerder al de toegang tot het land voor mensen die vanuit China komen.

  Trump liet nog weten dat hij bekijkt of de grens met Mexico gesloten moet worden.

 • Beurzen in Midden-Oosten krijgen klappen, Koeweit legt handel stil

  De beurzen in het Midden-Oosten zijn op zondag open en krijgen opnieuw flinke klappen, uit vrees voor de economische gevolgen van het nieuwe coronavirus en de dalende olieprijs. In Koeweit werd de beurshandel zelfs stilgelegd nadat de index er meer dan 10 procent was gedaald. De beurs was er de voorbije dagen gesloten wegens de nationale feestdag.

  De beurs van Dubai dook zondag tot 5,1 procent lager; het gaat om de zesde verliesdag op rij. In Abu Dhabi stond de beursindex 3,9 procent lager en in Saoedi-Arabië 1,7 procent.

  Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus is sterk gestegen in het Midden-Oosten. Vaak gaat het om mensen die een bezoek hebben gebracht aan Iran, dat het epicentrum is van de uitbraak in de regio. In Egypte en Qatar doken de eerste gevallen op en in de Verenigde Arabische Emiraten zijn scholen gesloten en evenementen afgelast.

 • Emirates vraagt personeel vrij te nemen door afname vliegverkeer

  De luchtvaartonderneming Emirates Group doet veel minder zaken als gevolg van het nieuwe coronavirus. Het bedrijf heeft daarom in een e-mail aan personeelsleden gevraagd vrij te nemen. De Emirates Group is een staatsbedrijf van het emiraat Dubai en is vooral bekend door de luchtvaartmaatschappij Emirates Airlines, die de grootste van het Midden-Oosten is. De Emirates Group telt meer dan 100.000 werknemers.

  Door de verspreiding van het nieuwe virus zien steeds meer mensen van een vliegreis af. De tot voor kort sterk stijgende vraag naar vliegreizen heeft de sector lange tijd groeicijfers bezorgd die twee keer zo hoog waren als de groei van de wereldeconomie. Maar door het coronavirus zal dit jaar voor het eerst in een decennium sprake zijn van een daling in de vraag naar vliegreizen. Honderdduizenden vluchten zijn geschrapt.

 • Eerste dodelijk slachtoffer in VS, Australië en Thailand

  Hier een roundup van het vele coronanieuws:

  Premier Sophie Wilmès roept zondag om 14u het kernkabinet bijeen naar aanleiding van de opmars van het coronavirus wereldwijd.  

  Het Groothertogdom Luxemburg heeft waarschijnlijk zijn eerste coronageval. Het gaat om een man van in de veertig, die op reis was geweest in Italië en via de luchthaven van Charleroi naar Luxemburg is teruggekeerd. 

  In de Verenigde Staten, Australië en Thailand zijn een eerste dode gevallen door het nieuwe coronavirus. De Amerikaanse president Donald Trump riep media en politici nog op om geen paniek te zaaien over het coronavirus. 'Dit is iets dat professioneel aangepakt wordt', zei Trump.

  Het virus heeft voor het eerst Ierland, Armenië en Ecuador bereikt. 

  Het aantal besmettingen is in Italië gestegen tot meer dan 1.000. Het aantal overlijdens aan het longvirus ligt op 29, acht meer dan bij een vorige balans. 

  In Zuid-Korea zijn zondag 376 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd waardoor het totale aantal nu 3.526 bedraagt. In het land zijn al zeventien doden gevallen. 

  In China zijn op 24 uur tijd 573 nieuwe besmettingen en 35 extra doden geregistreerd. Daarmee stijgt het aantal nieuwe gevallen voor de tweede dag op rij.  Het gaat om bijna 150 meer gevallen dan een dag geleden.  

  Een toeschouwer van de Bundesliga-match Hoffenheim-Bayern Munchen droeg zaterdag een mondmasker. ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud