Advertentie

Tweede kop rolt in Nederland na trage evacuaties uit Afghanistan

Ank Bijleveld (CDA) stapt op als minister van Defensie na kritiek op de te trage evacuaties uit Afghanistan na de snelle opmars van de taliban. ©AFP

Na minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag treedt nu ook haar collega van Defensie Ank Bijleveld af. De felle kritiek na de evacuatiemissie in Afghanistan doet hen de nek om.

Sigrid Kaag (D66) stapte op nadat de Kamer een motie van afkeuring had aangenomen. De minister van Buitenlandse Zaken in het ontslagnemende kabinet-Rutte III kreeg felle kritiek na de evacuatiemissie in Afghanistan deze zomer. Volgens de Kamerleden is er te veel tijd verspild bij het terughalen van de tolken die Nederlandse militairen in Afghanistan hebben geholpen en gevaar lopen onder het talibanregime. Honderden Nederlanders zijn achtergebleven in Afghanistan.

Ook een motie van afkeuring tegen CDA-minister van Defensie Ank Bijleveld kreeg steun, maar zij bleef in eerste instantie toch aan.

'Ik wilde doorgaan met de taak waar ik voor sta. De opdracht om mijn mensen en de tolken alsnog te evacueren. Die verantwoordelijkheid wilde ik waarmaken.
Minister Ank Bijleveld

Vrijdag stapte ze alsnog op. 'Ik wilde doorgaan met de taak waar ik voor sta. De opdracht om mijn mensen en de tolken alsnog te evacueren. Die verantwoordelijkheid wilde ik waarmaken', argumenteerde de CDA-minister. 'Ik constateer echter dat mijn aanblijven onderwerp van discussie was geworden.'

Wie Bijleveld en Kaag zal vervangen, is nog niet bekend. Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Tom de Bruijn neemt in afwachting tijdelijk de portefeuille van Buitenlandse Zaken op zich. Intussen wordt 'in VVD-kringen' gezocht naar een opvolger.

Niet 'totaal gefaald'

Kaag gaf tijdens het debat in de Kamer toe dat inschattingsfouten zijn gemaakt. De regering had onderschat hoe snel de taliban zouden oprukken. Die uitleg was ook in België te horen in de evacuatiemissie. 

Volgens Kaag is er niet 'totaal gefaald' bij de evacuatie. In korte zijn tijd 2.100 mensen geëvacueerd. Maar ze 'betreurt ten diepste' dat de regering er niet in is geslaagd iedereen te evacueren.

De motie van afkeuring kreeg 78 stemmen voor en 72 tegen. De regeringspartij ChristenUnie stemde met de voltallige oppositie voor de motie. 'Ik kan niet anders dan de consequenties aanvaarden. In mijn opvatting over democratie en cultuur van ons bestuur moet de minister gaan als het beleid wordt afgekeurd', zei Kaag. De politica benadrukte dat het ministerie verder werkt om mensen te evacueren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud