Advertentie

UGent Belgische primus in wereldranking universiteiten

De universiteit van Gent is ook dit jaar weer de eerste Belgische universiteit in de jaarlijkse ranking van het Center for World-Class Universities van de Shanghai Jiao Tong University. ©BELGA

De Amerikaanse universiteiten domineren ook dit jaar de wereldranglijst van universitaire instellingen die het Center for World-Class Universities van de Shanghai Jiao Tong University opstelt. In de top 500 staan ook zeven Belgische universiteiten. De UGent scoort het best.

Het Center for World-Class Universities van de Shanghai Jiao Tong University heeft er sinds 2003 een erezaak van gemaakt om universiteiten in de hele wereld jaarlijks aan een examen te onderwerpen. De onderzoekers geven de instellingen scores op verschillende criteria.

Ze bekijken bijvoorbeeld hoe goed ze scoren op onderwijs en onderzoek. Maar de samenstellers van de ranglijst gaan ook na of alumni en hoogleraren prijzen winnen, hoe vaak ze opgevoerd worden in media of vakbladen en of ze vaak in belangrijke wetenschappelijke bladen publiceren.

Verenigde Staten

De Shanghai Jiao Tong University heeft dit jaar meer dan 1.200 universiteiten een ranking gegeven. De top 500 publiceerde ze zaterdagmorgen op haar website.

Ook dit jaar domineren de Verenigde Staten de ranglijst weer. Amerikaanse universiteiten bezetten acht plaatsen in de top 10. Helemaal bovenaan staat Harvard University. Stanford University en Massachusetts Institute of Technology (MIT) maken de top drie vol.

Op plek vijf staat de eerste niet-Amerikaanse instelling: de Britse universiteit Cambridge. Die van Oxford haalt nog net de top 10. De universiteit van Tokio is op plek 21 de eerste Aziatische instelling.

UGent

In de top 500 duiken ook zeven Belgische universiteiten op. De UGent is de primus op plek 71. Vorig jaar haalde de instelling nog net de top 70. De KU Leuven steeg van 96 naar 90. De Brusselse ULB is de derde Belgische universiteit maar valt wel buiten de top 100. Voorts halen ook de UCL, de VUB, de universiteit van Luik en die van Antwerpen de top 400.

De Nederlanders scoren beter dan de Belgen. Onze noorderburen hebben vier universiteiten in de top 100. Die van Utrecht nestelde zich als eerste op plek 56.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud