ULB duikt op in top-200 wereldwijde universiteiten

ULB-rector Didier Viviers - Foto Belga ©BELGA

België heeft voortaan vijf universiteiten in de top-200 van de prestigieuze 'Times Higher Education World University Rankings'. Twee jaar geleden waren het er nog maar drie. Nieuwste telg in het clubje is de Université Libre de Bruxelles (ULB), die meteen stevig binnenkomt op de 176ste plaats.

Onze best scorende universiteit is nog steeds de KU Leuven, al laat ons nationale vlaggenschip wat van zijn pluimen en daalt de instelling van 58 naar 61. De UGent zet haar opmars voort en stijgt van 93 naar 85. In 2011 stond de universiteit nog op de 106de plaats.

Een trend is wel dat de Europese topuniversiteiten terrein verliezen. Oxford handhaaft haar tweede stek, maar ETH Zürich - Swiss Federal Institute of Technology Zürich, de wereldwijde nummer 1 buiten de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, verliest twee plaatsen en staat nu op 14. De universiteit van München tuimelt buiten de top-50 en gaat van 48 naar 55. Troost voor Europa is dat de universiteiten in de Scandinavische landen mooie rapporten kunnen voorleggen.

De Angelsaksische landen domineren nog altijd de top-10, met zeven Amerikaanse en drie Britse universiteiten. De California Institute of Technology voert voor het derde opeenvolgende jaar de lijst aan. De sterkste vertegenwoordiger van Europa blijft het Verenigd Koninkrijk, met 31 universiteiten in de top-200. Nederland heeft er 12, Duitsland 10. België heeft er nu dus vijf. De ULB schiet als een komeet de hoogte in dankzij de uitstekende prestaties op het vlak van wetenschappelijk onderzoek, en dan vooral de mate waarin onderzoek van de universiteit wordt geciteerd.

De universiteit Antwerpen was vorig jaar nieuwkomer in de top-200 en rukt verder op, van 192 naar 164. De Université Catholique de Louvain (UCL) stond vorig jaar nog op die stek, maar daalt nu naar 172.

De Times Higher Education World University Rankings is een van de meest bekeken universiteitenrangschikkingen. Er wordt onder meer gekeken naar onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, kennisoverdracht en internationale openheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud