'Vergrijzende maatschappijen hebben immigranten nodig'

Honderden vluchtelingen schuiven aan om zich te laten registreren in Berlijn. ©© Michael Kappeler/dpa/Corbis

Dat staat in een rapport van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De migratiestroom uit Afrika en het Midden-Oosten naar de rijkere landen zal de eerste tien jaren niet stoppen.

Tegelijkertijd wordt de wereldbevolking steeds ouder, wordt de bevolkingsgroei kleiner en stagneert het aantal kinderen dat wordt geboren. 'Mits het juiste beleid, kan dit tijdperk van demografische veranderingen een motor zijn voor de economische groei', zei voorzitter van de Wereldbank Jim Yong Kim woensdag in de Peruviaanse hoofdstad Lima.

Volgens de meeste aanwijzingen zullen migranten hard werken en meer betalen aan belastingen dan dat ze zullen kosten aan de sociale zekerheid.
Jim Yong Kim
Voorzitter Wereldbank

De beroepsbevolking maakt nog maar 66 procent uit van de wereldbevolking, en de groei van de wereldpopulatie is gedaald tot 1 procent. Het percentage oude mensen zal in 2050 bijna verdubbelen, tot 16 procent van de wereldbevolking.

Als de landen met een vergrijzende bevolking erin slagen om vluchtelingen en migranten te integreren binnen de maatschappij, kan iedereen daarvan profiteren. 'Volgens de meeste aanwijzingen zullen migranten hard werken en meer betalen aan belastingen dan dat ze zullen kosten aan de sociale zekerheid', aldus Jim Yong Kim.

Meer dan 90 procent van de armoede in de wereld is gelokaliseerd in landen met een jonge, snel groeiende bevolking. De rijkere landen hebben net een disproportioneel aantal oudere mensen en een bevolking die minder snel groeit. 'Deze demografische veranderingen vormen fundamentele uitdagingen', aldus IMF-topvrouw Christine Lagarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud