Veroordeelde Lagarde mag IMF-bazin blijven

©Bloomberg

Christine Lagarde kan ook na haar veroordeling in Parijs aanblijven als algemeen directeur van het IMF, zegt de raad van bestuur van de instelling.

Is Christine Lagarde nog in staat om het IMF te leiden, nadat een rechter in Parijs haar maandag schuldig achtte aan nalatigheid in een omstreden miljoenendeal? De raad van bestuur van het IMF vindt van wel. 'Het uitstekende leiderschap' en het 'wijd verspreide respect en vertrouwen' in Lagarde speelden daarin een rol, zegt het IMF.

Lagarde slaat nu de bladzijde om en tekent geen beroep aan tegen de beslissing van de Franse rechter. 'Ik ben nalatig bevonden, maar zonder straf, zonder sanctie, zonder registratie van de beslissing', reageerde ze. 'Ik ben er niet tevreden mee, maar er is een moment waarop je gewoon moet stoppen, de bladzijde omdraaien en moet voort werken met zij die wél hun vertrouwen in me hebben gesteld.'

De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew noemde Lagarde na de uitspraak een 'sterke leider' en zei dat dat 'we er alle vertrouwen in hebben dat ze het IMF kan leiden op een cruciaal moment voor de wereldeconomie.'

De rechtszaak draaide rond een conflict met de flamboyante zakenman Bernard Tapie. Die verkocht in 1993 zijn belang in het Duitse Adidas voor 320 miljoen euro. De nieuwe eigenaars verkochten het wat later weer door voor 560 miljoen euro. Tapie voelde zich opgelicht en vroeg een schadevergoeding. Als minister van Financiën probeerde Lagarde de zaak te ontmijnen door arbitrage te organiseren. De arbiters beslisten dat Tapie recht had op een schadevergoeding van 404 miljoen euro. Omdat Tapie de presidentscampagne van Nicolas Sarkozy financierde, werd daarin een vriendendienst gezien. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect