Vertrouweling van Erdogan op versiertoer in Brussel

©REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stuurde zijn vertrouweling en minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu uit om de impasse in de relaties met de Europese Unie te doorbreken. Dat is opmerkelijk na de verzuring van de jongste maanden. ‘Laat ons de pagina omdraaien.’

Je moet de Turken niets leren over communicatie en perceptie. Al vanaf de landing in Zaventem kon Twitter het bezoek van Cavusoglu aan Brussel volgen. Taaie vergaderingen werden in een flitsende fotocompilatie gegoten, inclusief een stevige beat op de achtergrond. Je zou er bijna enthousiast van worden. En dat is precies wat de Turken willen.

Snuffelen

‘Laat ons de pagina omdraaien’, zei de Turkse minister. Turkije leeft al maanden op gespannen voet met de Europese Unie. Het botste onder meer over de gasexploraties in de Middellandse Zee en de Turkse betrokkenheid in de conflicten in Syrië, Libië en Nagorno-Karabach.

Een charmeoffensief moet de plooien gladstrijken. Op drie dagen tijd zag de Turkse delegatie de belangrijkste Europese tenoren.

Die plooien moeten nu dus worden gladgestreken. Op drie dagen tijd zag de Turkse delegatie de belangrijkste Europese tenoren, onder wie de voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, de hoge vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid Joseph Borrell en NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, kwam vrijdag aan de beurt. Ook meerdere Europese commissarissen en Parlementsleden stonden op de planning. Er wordt volop gesnuffeld hoe de relatie verder kan en moet evolueren.

Sancties

De timing van het charmeoffensief is geen toeval. Eind vorig jaar besloten de Europese leiders bijkomende sancties op te leggen wegens de aanhoudende Turkse booractiviteiten in de exclusieve economische zone van Cyprus in de Middellandse Zee. Het gebied zou vol aardgas en olie zitten. 

In maart moeten de Europese leiders over hardere (economische) sancties beslissen. Die komen er tenzij Turkije water bij de wijn doet. Dat laatste lijkt misschien te lukken. Voor de eerste keer in vier jaar kwam er toenadering tussen de Griekse regering van premier Kyriakos Mitsotakis en Erdogan.

Wilmès

De Turken gingen donderdag ook op de koffie bij minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès. Het was haar eerste ontmoeting met haar evenknie Cavusoglu. Het gesprek verliep in een ‘open sfeer’, aldus Wilmès.

Ze zegt geen nee tegen de avances van de Turken, al moeten die dan wel moeten tonen dat het hun ernst is met hun goede voornemens. Niet in het minst inzake de spanningen in de oostelijke Middellandse Zee en de mensenrechten.

Er ligt een positieve agenda op tafel als Turkije de-escaleert in de oostelijke Middellandse Zee en geschillen beslecht in dialoog en in overeenstemming met het internationaal recht.
Sophie Wilmès
Minister van Buitenlandse Zaken

‘Er ligt een positieve agenda op tafel als Turkije de-escaleert in de oostelijke Middellandse Zee en geschillen beslecht in dialoog en in overeenstemming met het internationaal recht’, klinkt het in een persbericht. Ook kijkt de minister uit naar een ‘een hervormingsagenda op het vlak van de mensenrechten’.

Woensdag zat Wilmès ook samen met de Turkse minister van Handel Ruhsar Pekcan. Virtueel dan toch. Ook daar leek Wilmès oren te hebben naar de verzuchtingen van de Turken, zoals een modernisering van de douane-unie. Maar opnieuw is de voorwaarde goed gedrag van de Turken.

Bezoek bij Erdogan

Ondertussen kregen Michel en von der Leyen een uitnodiging van Erdogan om op bezoek te komen in Ankara. Over de precieze datum is er nog geen duidelijkheid. Het trio zal de ‘positieve agenda’ tussen de Europese Unie en Turkije verder bespreken.

Ook de opvolger van de migratiedeal uit 2016 staat op de agenda. In Turkije wonen officieel 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen. Ongeveer de helft is niet van plan terug te keren naar Syrië. Turkije vraagt bijkomende financiële steun van Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud