Vlaamse regering zet volgende stap naar CETA

Waals minister-president Paul Magnette stond lang op de rem voor CETA, de handelsovereenkomst tussen de EU en Canada. ©BELGA

De Vlaamse regering heeft vrijdag een ontwerpdecreet goedgekeurd voor de ratificatie van CETA, het veelbesproken handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada dat lange tijd op weerstand van de Waalse regering botste.

Na jarenlange onderhandelingen ondertekenden Europa en Canada het handelsverdrag in oktober vorig jaar. Aan die ondertekening gingen enkele spannende weken vooraf.

Ons land kon niet instemmen omdat de Waalse regering een veto stelde. De PS-cdH-ploeg van Waals premier Paul Magnette had onder meer problemen met het arbitragesysteem, waarmee geschillen tussen bedrijven en overheden beslecht zouden worden.

Na toevoeging van een 'interpretatieve verklaring' gaf de Waalse regering toe. De verschillende Belgische regeringen sloten daarenboven een akkoord. Daarin stelden ze onder meer dat ze aan het Europees Hof gingen vragen of CETA verenigbaar is met de EU-wetgeving.

Ratificatie

De federale regering zou dat advies nog moeten vragen. Intussen heeft de Vlaamse regering al een eerste stap in de ratificatieprocedure gezet.

Oppositiepartij sp.a noemt die goedkeuring 'voortvarend en deloyaal'. 'De verschillende regeringen van ons land hadden afgesproken om op een advies van het Europees Hof te wachten.'

De tekst volgt nu een adviesprocedure, komt vervolgens terug op de Vlaamse regeringstafel en moet dan naar het Vlaams Parlement. Volgens minister-president Geert Bourgeois (N-VA) moet de principiële goedkeuring vrijdag 'het signaal geven dat de Vlaamse regering onverkort achter het CETA staat'.

Bourgeois wijst er op dat het advies van het Europees hof nog een tijdje op zich kan laten wachten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud