VN pessimistisch in nieuw klimaatrapport

'Bij een temperatuursstijging met 2,5 graden zou de wereldeconomie tot 1.400 miljard dollar per jaar kunnen verliezen', stellen de Verenigde Naties. ©BELGA

Ons land krijgt tegen 2100 af te rekenen met zware overstromingen en torenhoge kosten als gevolg van de stijgende zeespiegel. Die en andere onthutsende voorspellingen staan in een gelekt ontwerp van het nieuwste klimaatrapport van de Verenigde Naties.

Als er geen ingrepen komen om het stijgende zeeniveau te bedwingen, kan dat de landen van de Europese Unie tegen eind deze eeuw tot 17 miljard euro per jaar kosten. België zal, samen met Nederland, Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Denemarken, de zwaarste rekening gepresenteerd krijgen, zo staat in het langverwachte nieuwe VN-klimaatrapport dat eind deze maand in Japan wordt voorgesteld. Dat schrijft de krant De Morgen.

Naast een hoge prijs voor de zeespiegelstijging moet België zich volgens het VN-klimaatpanel ook voorbereiden op 'ernstige afname van de grondwaterbronnen'. Ons land wordt hier samen genoemd met Italië, Spanje en Noord-Frankrijk. Voor België merken de onderzoekers ook op dat we nu al kampen met 'aftakeling van de bossen en

NASA | IPCC Projections of Temperature and Precipitation in the 21 century

dode bomen'.

'Tijdens de 21ste eeuw zullen de effecten van de klimaatverandering de economie en de strijd tegen armoede vertragen, de voedselzekerheid aantasten en nieuwe armoedevalkuilen veroorzaken, vooral in stedelijke gebieden', staat in het gelekte voorontwerp.

Bij een temperatuursstijging met 2,5 graden zou de wereldeconomie tot 1.400 miljard dollar per jaar kunnen verliezen. Momenteel is de wereld op weg naar een opwarming met 3,7 graden tegen 2100.

Bekijk hier een simulatie

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud