'Voedselprijzen zullen hoog blijven'

(foto Hollandse Hoogte) ©Patrick Post/Hollandse Hoogte

De prijzen van vee en gewassen zullen het komende decennium blijven stijgen. Dat voorspellen het voedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO) en de OESO. De landbouwproductie vertraagt, terwijl landen zoals China een groter deel van de koek opeisen.

De voedselprijzen schommelen al een tijdje rond een hoog niveau. Dat zal de komende tien jaar niet anders zijn, verwachten de FAO en de OESO, de denktank van de rijke landen, in een rapport. Als reden verwijzen de onderzoekers onder meer naar een tragere groei van de productie, een grotere vraag, zoals voor biobrandstoffen, en hogere energiekosten.

De productie zal vertragen van 2,1 procent per jaar in de periode van 2003 tot 2012 naar 1,5 procent de komende tien jaar. Dat vloeit voort uit de bescheiden toename van het landbouwareaal, de stijgende productiekosten en de toenemende milieudruk.

Lange periodes van lage landbouwprijzen, gedreven door productiviteitsverbeteringen en goedkope energieprijzen, behoren volgens de onderzoekers tot het verleden. Het zijn volgens hen kenmerken van een 'vervlogen tijdperk'. Volgens het rapport zullen de prijzen 'structureel hoger' liggen, en bestaan er 'aanzienlijke opwaartse risico's voor de prijzen'.

Volgens de onderzoekers zal de groei van de landbouwproductie volstaan om de groeiende wereldbevolking op te vangen. Tegen 2022 zal de wereld wel 742 miljoen extra monden moeten voeden.

Het rapport geeft wel aan dat de wereld gevoelig blijft voor een cocktail van tegenvallende oogsten, prijsschommelingen en een verstoring van de handelsstromen. 'Een grootschalige droogte zoals in 2012 in combinatie met lage voedselvoorraden, kan de prijzen met 15 tot 40 procent hoger jagen'.

Een op vijf

De FAO en de OESO schenken bijzondere aandacht aan China. Ze wijden een heel hoofdstuk aan de tweede economie van de wereld, onder de titel 'Feeding China'. Volgens het duo zal China, dat alsmaar rijker wordt en een groeiende voedings- en landbouwsector heeft, een grote invloed hebben op de wereldmarkt. 

China, dat een vijfde van de wereldbevolking telt, zal zelfvoorzienend blijven voor de belangrijkste voedingsgewassen, klinkt het. Maar de landbouwproductie in het Aziatische land zal wel vertragen door de beperkingen die er bestaan op land, water en arbeidskrachten. 

China legde de jongste decennia een hele weg af. Hoewel de bevolking met 200 miljoen steeg, daalde sinds 1990 het aantal ondervoede Chinezen met 100 miljoen. Toch blijft voedselzekerheid een grote uitdaging. Naar schatting 158 miljoen Chinezen zijn ondervoed, schat de FAO. 

Ondervoed

In een ander rapport, eerder deze week, wees de FAO erop dat 12,5 procent van de wereldbevolking ondervoed is. Dat komt overeen met 868 miljoen mensen. Daar staan 1,4 miljard mensen tegenover met overgewicht, waarvan 500 miljoen obese mensen.

De Europese Commissie trok vrijdag 3,5 miljard euro uit om ondervoeding aan te pakken tussen 2014 en 2020 in de armste landen van de wereld. 'Elk jaar sterven 3 miljoen kinderen aan ondervoeding', zegt Andris Piebalgs, de eurocommissaris voor Ontwikkeling. 'We hebben de middelen om die tragedie te stoppen, maar ontbreken de politieke wil.'

De barometer van de FAO, die maandelijks peilt naar de prijs van een korf producten zoals graan, vlees en suiker:

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud