'Volgende IMF-baas mogelijk geen Europeaan'

David Lipton (uiterst links). ©REUTERS

De volgende directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is mogelijk geen Europeaan. Dat zei David Lipton, het plaatsvervangende hoofd van het in Washington gevestigde IMF, in een interview met de BBC World Service.

Volgens Lipton komt de afspraak, waarbij de leider van de Wereldbank een Amerikaan is en de leider van het IMF een Europeaan, steeds meer onder druk te staan. Lipton werd in die opvatting gesteund door voormalig IMF-hoofdeconoom Kenneth Rogoff, die eveneens stelde dat die opvatting niet meer van deze tijd is.

Bij een opvolger voor Lagarde zou puur gekeken moeten worden naar de verdiensten van de persoon in kwestie, meent Lipton. 'Met kandidaten over de hele wereld, is de kans een stuk groter dat de uiteindelijke opvolger van Lagarde uit een niet-Europees land komt.'

De uitspraken van Lipton betekenen overigens niet dat Lagarde binnenkort zal opstappen. Haar eerste termijn van vijf jaar loopt volgend jaar af. Vorige maand gaf Lagarde al aan een tweede termijn te overwegen. De Française werd in 2011 benoemd als IMF-directeur, als opvolger van Dominique Strauss-Kahn, die moest opstappen na een vermeend seksschandaal.

Overigens is het geen formele eis dat de leider van het IMF uit Europa moet komen, en de leider van de Wereldbank uit de Verenigde Staten. Sinds de oprichting van instellingen kort na de Tweede Wereldoorlog is dit echter wel altijd zo geweest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud