Voorzichtig optimisme na klimaattop New York

De vicepremier van China, Zhang Gaoli, spreekt de VN toe over de klimaatambities van zijn land. ©AFP

Er wordt veeleer positief gereageerd op de uitkomst van de ‘informele’ klimaattop in New York. Er werden geen bindende beloftes gedaan, maar VN-topman en initiatiefnemer Ban Ki-Moon kon wel politiek momentum creëren in de aanloop naar de cruciale top in Parijs in 2015.

Er moest het een en ander worden rechtgezet in New York. Sinds de faliekante afloop van de klimaattop in Kopenhagen in 2009 werd er amper vooruitgang geboekt in de strijd voor een gezonder klimaat, ondanks harde bewijzen dat de CO2-uitstoot blijft stijgen en de toename van uitzonderlijke weerfenomenen.

Het is overduidelijk dat hier een momentum is gecreëerd.
Al Gore
Klimaatgoeroe en ondernemer

Alle hoop is nu gevestigd op de top volgend jaar in Parijs, waar de grondslag moet worden gelegd voor een nieuwe globale klimaataanpak. Met het oog daarop en om een nieuw fiasco te voorkomen, had Ban Ki-moon de ‘informele’ top in New York samengeroepen. De secretaris-generaal van de VN slaagde er alvast in het pessimisme enigszins de kop in te drukken en landen warm te maken voor zware inspanningen vanaf volgend jaar.

Klimaatgoeroe Al Gore – die met zijn documentaire An Inconvenient Truth in 2006 het klimaatdebat tot bij het grote publieke bracht – klonk tevreden na afloop van de gesprekken woensdag. ‘Het is overduidelijk dat hier een momentum is gecreëerd’, zei hij. Bindende beloftes werden er zoals verwacht niet gedaan.

'Grootste dreiging van deze eeuw'

Verschillende landen lieten wel blijken dat ze bereid te zijn om een versnelling hoger te schakelen in hun strijd tegen de klimaatverandering. Vooral de speech van de Amerikaanse president Obama maakte indruk.  

‘Van alle dreigingen waar deze week over werd gesproken – terrorisme, ziekte instabiliteit - is er één die deze eeuw meer dan wat ook zal bepalen. Dat is de dreiging van een veranderend klimaat’, zei de president.

‘Het is nu 5 jaar geleden dat we elkaar zagen in Kopenhagen. Sindsdien begrijpen we de klimaatverandering beter. Verschillende weerfenomenen hebben precies laten zien wat de komende generaties kunnen verwachten als we niets ondernemen.’

Ook China gaf aan dat het inspanningen wil doen. Het land neemt 30 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot voor zijn rekening en is daarmee veruit de grootste vervuiler, met de VS op een tweede plek. Vicepremier Zhang Gaoli beloofde dat zijn land zich zal opstellen als een ‘verantwoordelijk ontwikkelingsland’ en zei ‘de internationale verplichtingen te zullen verzoenen met de specifieke nationale omstandigheden'.

We zullen in Parijs '15 de grondslag leggen voor een nieuwe economie.
François Hollande
Franse president

Ook de Britse premier David Cameron klopte zichzelf in New York op de borst. ‘Als premier heb ik beloofd om de groenste regering ooit op de been te brengen. Ik geloof dat ik daar in ben geslaagd.’

De Franse president Hollande blikte vooruit naar de cruciale top in Parijs eind 2015. ‘We zullen in Parijs de grondslag leggen voor een nieuwe economie’, voorspelde hij. Hij beloofde tegelijkertijd 1 miljard dollar steun aan arme landen in de strijd tegen een veranderend klimaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud