'VS beging oorlogsmisdaden met drones'

Drones maken verscheidene burgerslachtoffers, zo blijkt uit rapporten van HRW en Amnesty International. - AFP ©AFP

Bij de inzet van drones - onbemande vliegtuigjes - hebben de Verenigde Staten de afgelopen jaren verscheidene oorlogsmisdrijven begaan in het Midden-Oosten. Dat schrijven de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International in vandaag vrijgegeven rapporten.

Zowel Human Rights Watch (HRW) als Amnesty International brengt vandaag een rapport uit over onderzoek naar een reeks drone-aanvallen van de Verenigde Staten op landen in het Midden-Oosten. Drones zijn onbemande toestellen die op afstand worden bestuurd om explosieven af te gooien. 

Human Rights Watch richtte de blik op Jemen, waar zes incidenten tussen 2009 en 2013 werden onderzocht. Uiteindelijk bleken in vier gevallen drones te zijn ingezet, met 80 doden tot gevolg, onder wie 57 burgers. Bij twee aanvallen vielen enkel burgerslachtoffers, wat volgens HRW een schending van het internationaal humanitair recht is. In de andere gevallen ging het om een quasi-schending, door 'overdreven' schade voor burgers. 

In het rapport beschrijft HRW ook een iets concretere case. Zo zouden bij een droneaanval op 29 augustus 2012 vijf mannen zijn omgekomen. Drie onder hen bleken leden van de Jemenitische tak van Al Qaida, maar de twee anderen zouden geen banden hebben gehad met de Arabische terreurorganisatie en de beweging net recent veroordeeld hebben. 

Amnesty

Ook in Pakistan hebben de Verenigde Staten onrechtmatig mensen gedood volgens Amnesty International, meer bepaald in de regio Noord-Waziristan, een tribaal gebied aan de grens met Afghanistan. Door de nabijheid van Afghanistan is het een traditioneel toevluchtsoord voor aanhangers van de Taliban; recent werd nog de nummer twee van de Taliban er omgebracht

Een rapport van Amnesty International zoomt in op een 45-tal droneaanvallen tussen januari 2012 en augustus 2013 in Noord-Waziristan. Daarbij zijn er een aantal 'verdachte' incidenten, zoals de dood van 18 arbeiders op 6 juli 2012. Volgens overlevenden van de aanslag wierp een drone toen explosieven af op het verzamelpunt van een groep mijnwerkers. 

Amnesty concludeert dat deze aanval en nog enkele andere gedocumenteerde aanvallen ernstige vragen doen rijzen over schendingen van het internationaal recht. Samen met HRW roept de organisatie de Amerikaanse overheid op om onrechtmatige drone-aanvallen te onderzoeken en de verantwoordelijken ervan te vervolgen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud