'VS en Frankrijk sluiten bestand over digitaks'

Donald Trump en Emmanuel Macron, tijdens een G7-bijeenkomst in Frankrijk in augustus 2019. ©EPA

Volgens de Franse president Macron zoeken Washington en Parijs tegen eind dit jaar een uitweg uit het conflict.

De Verenigde Staten zullen Frankrijk voorlopig niet bestoken met importheffingen als reactie op een Franse belasting op aanbieders van digitale diensten. De Franse president Emmanuel Macron en zijn Amerikaanse collega Donald Trump hebben een 'staakt-het-vuren' bereikt dat tot eind dit jaar geldt.

Volgens Macron zijn er goede discussies met Trump geweest over het onderwerp. 'We zullen samenwerken om goede afspraken te maken en een escalatie te voorkomen', liet Macron op Twitter weten. Hij gaf verder geen details en het Witte Huis bevestigde het nieuws maandagavond nog niet.

De Verenigde Staten dreigden al geruime tijd met importheffingen op Franse producten. Volgens Trump was de maatregel vooral gericht op Amerikaanse techbedrijven als Facebook, Amazon en Google. Frankrijk benadrukte dat de taks ook niet-Amerikaanse techbedrijven treft.

Licht op groen

Het Franse parlement zette in juli het licht op groen voor de digitaks. Macron wilde eigenlijk een Europees initiatief in die zin, maar dat mislukte. De Franse president hoopt dat hij met zijn demarche op termijn de rest van de EU-collega's op sleeptouw kan nemen.

De digitaks is van toepassing op internetgiganten die wereldwijd een omzet draaien van minstens 750 miljoen euro en in Frankrijk minstens 25 miljoen euro omzet halen. Die bedrijven moeten een omzetbelasting van 3 procent betalen. De belasting viseert inkomsten uit reclame, de verkoop van gegevens en commissies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect