VS erkennen Armeense 'genocide'

In Jerevan herinnert een monument aan de dood van 1,5 miljoen Armeniërs in 1915. ©AFP

Turkije stelde dat de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een 'zinloze politieke daad' is en waarschuwde Washington dat de erkenning de diplomatieke relaties dreigt te verzuren.

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden dinsdag met een grote meerderheid formeel de 'Armeense genocide' erkend. De opmerkelijke stemming werd in het halfrond op applaus onthaald.

Het was de eerste keer dat een dergelijke resolutie in plenaire stemming werd gebracht in de Verenigde Staten. De Democraten en Republikeinen getuigden van een zeldzame eensgezindheid en de niet-bindende tekst werd met 405 van de 435 stemmen en slechts 11 tegenstemmen aangenomen.

Obama

Met de resolutie wordt opgeroepen de 'Armeense genocide te herdenken, de pogingen (...) te verwerpen om de Amerikaanse regering te associëren met de ontkenning van de Armeense genocide en om te informeren over de gebeurde feiten'.

Deze zinloze politieke daad speelt enkel in de kaart van de Armeense lobby en van anti-Turkse groeperingen.
Turkse regering

Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2008 sprak de Democraat Barack Obama, toen nog senator, zelf ook al van een genocide en ijverde hij voor de erkenning van de volkerenmoord, maar zodra hij in het Witte Huis zat, was geen sprake meer van een dergelijke kwalificatie van de feiten.

De Armeense genocide wordt door een dertigtal landen, waaronder België, en door heel wat historici erkend. Volgens schattingen kwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog tussen 1,2 miljoen en 1,5 miljoen Armeniërs om het leven door toedoen van het Ottomaanse rijk, een toenmalige bondgenoot van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije. 

'Zinloze politieke daad'

Turkije betwist dat aantal en wijst de term 'genocide' van de hand. De Turken stellen dat aan beide kanten bloedbaden zijn aangericht en dat het aantal doden mede het gevolg was van een burgeroorlog en van hongersnood. Ankara oefent grote druk uit op de internationale gemeenschap om het woord genocide niet in de mond te nemen. 

1,5 miljoen
doden
Volgens schattingen kwamen er tijdens de Eerste Wereldoorlog door toedoen van het Ottomaanse rijk, een toenmalige bondgenoot van Duitsland en Oostenrijk-Hongarije, tussen de 1,2 miljoen en 1,5 miljoen Armeniërs om het leven.

Na de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden sprak Turkije van een 'zinloze politieke daad'. Het waarschuwde de VS dat de erkenning de diplomatieke relaties tussen beide landen verder dreigt te verzuren.

'Deze zinloze politieke daad speelt enkel in de kaart van de Armeense lobby en van anti-Turkse groeperingen', stelde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een communiqué. 'Wij geloven dat de Amerikaanse vrienden van Turkije die een voortzetting van het bondgenootschap en van de vriendschappelijke relaties nastreven zich vragen zullen stellen bij deze zware vergissing.'

De autoriteiten in Ankara convoceerden de Amerikaanse ambassadeur woensdag om hun ongenoegen over te maken over de stemming.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud