VS voeren vandaag importtarieven in op Europese producten

De VS nemen onder andere Europese kazen in het vizier. ©ANP XTRA

De 7,5 miljard dollar aan extra douaneheffingen die de Verenigde Staten opleggen aan een hele waaier aan Europese producten zijn vrijdag in werking getreden.

Hoewel Europa met represaillemaatregelen dreigde, ging de Amerikaanse president Donald Trump dus wel verder met dit nieuw offensief.

De douaneheffingen zijn om middernacht in Washington (6 uur Belgische tijd) ingegaan. De Amerikanen nemen in eerste instantie Airbus in het vizier. Op een resem nieuwe burgertoestellen en vliegtuigonderdelen uit Europa komen er nu importheffingen van 10 procent.

Een ander deel van de aangekondigde strafmaatregelen focust op de landen die Airbus onrechtmatige subsidies toekenden: Frankrijk, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Voor Franse wijn en kaas, Spaanse olijven, olijfolie en appelsienen, Duitse koffie, cameraonderdelen en industriële machines, Britse sweaters en dekens en Ierse en Schotse whisky gelden invoertarieven van 25 procent.

Ook de Belgische economie is getroffen. Volgens berekeningen van Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, gaan de extra heffingen een impact van 3 miljoen euro hebben op de Belgische voedingsproducten, met name op verse kaas.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud