Wilmès belt met Iran terwijl lot VUB-prof onzeker blijft

©EPA

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès heeft woensdag gebeld met haar Iraanse collega Javad Zarif. Het gesprek vond plaats terwijl er nog altijd grote onduidelijkheid heerst over de mogelijke executie van de Zweeds-Iraanse VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali.

Al dagenlang klinken dreigende berichten over een nakende executie van Djalali. Dinsdag werd gemeld dat hij zou worden overgebracht naar de gevangenis van Karaj in Iran, doorgaans de laatste stap voor een executie. Woensdag raakte bekend dat de overplaatsing voorlopig niet plaatsvindt.

Regeringskringen bevestigen dat woensdag een gesprek plaatsvond tussen minister van Buitenlandse Zaken en haar Iraanse collega.

'Wij kregen dinsdag van onze bronnen het bericht dat Djalali van de gevangenis van Evin naar die van Karaj zou worden overgebracht', zegt directeur Wies De Graeve van Amnesty International. 'De autoriteiten zouden de Iraanse rechter daartoe bevel hebben gegeven. Woensdag kwam dan het bericht van dezelfde bronnen dat de overplaatsing toch niet heeft plaatsgevonden. Dat zou gebeurd zijn na 'een interventie van hogerhand'.'

Djalali's toestand blijft wel kritiek, beklemtoont Amnesty. De executie zou nu met enkele dagen uitgesteld zijn. 'Dat is ergens een opluchting', laat Amnesty weten. 'Maar Djalali blijft nog altijd een groot risico op executie lopen.'

Wilmès

Opvallend: het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken laat op Twitter weten dat een gesprek plaatsvond tussen minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) en haar Iraanse collega Javad Zarif. Wilmès zou volgens het Iraanse ministerie in dat gesprek de moord op de nucleaire topwetenschapper Mohsen Fakhrizadeh veroordeeld hebben. Regeringskringen bevestigen aan De Tijd dat het gesprek woensdag heeft plaatsgevonden, maar willen niets kwijt over de inhoud.

Kan dat gesprek invloed gehad hebben op de beslissing om de executie uit te stellen? 'Dat er nu blijkbaar uitstel is, bewijst in ieder geval dat internationale druk impact kan hebben', zegt De Graeve. 'We verwachten ook gelijkaardige initiatieven van andere regeringen, bijvoorbeeld de Zweedse (Djalali heeft sinds 2017 het Zweedse staatsburgerschap, red.). We moeten druk blijven zetten op Iran, zodat we van uitstel ook afstel kunnen maken.'

Ruildeal

Het schimmenspel rond Djalali wordt mogelijk ook op diplomatiek niveau gespeeld. In Antwerpen staat de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi terecht voor het beramen van een terroristische aanslag. In 2018 zou hij met drie andere Iraniërs, die eveneens in Antwerpen terechtstaan, een bomaanslag gepland hebben op een bijeenkomst van het Iraanse verzet in de buurt van Parijs.

Iran moet uit alle hoeken van de wereld te horen krijgen dat de executie  onaanvaardbaar is.
Caroline Pauwels
Rector VUB

Gerlant Van Berlaer, een vriend en collega-spoedarts van Djalali, zegt dat de Iraanse autoriteiten Djalali's advocaten dinsdag lieten verstaan dat de situatie was verergerd omdat 'België moeilijk doet over Assadi'. Het voedt de theorie dat Iran Djalali's gevangenschap beschouwt als deel van een ruildeal.

Intussen roepen Van Berlaer, Djalali's vrouw Vida Mehrannia en de VUB de Belgische en Europese autoriteiten opnieuw op om snel in te grijpen. 'Alle contacten met onze Vlaamse, Belgische, Europese en internationale partners zijn geactiveerd', zegt VUB-rector Caroline Pauwels. 'Het lot van Ahmadreza ligt in hun  handen. Wijzelf deden werkelijk al het mogelijke om zijn leven te redden. Iran moet uit alle hoeken van de wereld te horen krijgen dat de executie  onaanvaardbaar is.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud