Wales probeert het met korte lockdown

©AFP

Wales wil de tweede coronagolf neerslaan met een korte maar krachtige lockdown. Vanaf vrijdag moeten niet-essentiële winkels en bedrijven dicht.

'Onze beste kans om een langere lockdown te vermijden, wat meer schade zou aanrichten', noemt de Welshe premier Mark Drakeford de drastische ingreep. Een lockdown van twee weken is volgens hem de kortst mogelijke periode om een impact te hebben.

Met de zware ingreep keert Wales grotendeels terug naar de lockdown die vanaf 23 maart in het Verenigd Koninkrijk werd ingevoerd tijdens de eerste coronagolf, en die voor de zomer geleidelijk werd opgeheven. Op dit moment gaat het om de zwaarste beperkingen in het VK.

Concreet vraagt de regering-Drakeford de 3 miljoen inwoners van Wales om vrijdag vanaf 18 uur 'thuis te blijven'. Cafés en restaurants moeten de deuren sluiten, net als alle andere niet-essentiële winkels en bedrijven. Afgelopen vrijdag ging al een inreisverbod in voor mensen uit Britse gebieden met een hoge aanwezigheid van het virus.

Het belangrijkste verschil met de eerste lockdown is dat de lagere scholen en sommige secundaire scholen na de herfstvakantie opnieuw naar de klas mogen. De eerste week valt sowieso samen met de vakantie.

De Labour-oppositie en wetenschappers pleiten voor een soortgelijke maatregel voor Engeland, maar dat stuitte op verzet van de regering van Boris Johnson. Die verdedigt een lokale aanpak om een nationale lockdown te vermijden, hij sluit die echter niet helemaal uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud