Advertentie

'Walgelijke terreuraanslag' treft Wenen vlak voor lockdown

De aanslag gebeurde in het hart van de uitgaansbuurt van Wenen, vlak voor de start van de tweede lockdown. ©REUTERS

Bij een terreuraanslag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen stierven maandagavond vier burgers en vielen minstens 15 gewonden.

Oostenrijkse media meldden maandagavond aanvankelijk dat in de Seitenstettengasse, waar een synagoge ligt, meerdere schoten gelost werden. In de loop van de avond werd duidelijk dat op zeker zes plaatsen schietpartijen plaatsvonden. Er zijn meerdere daders, waarvan één al is opgepakt. Een andere dader is door de politie neergeschoten en overleden. Volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer is die dader een 'sympathisant van Islamitische Staat'.

Vier slachtoffers zijn overleden, twee mannen en twee vrouwen. 15 mensen liggen in het ziekenhuis, van wie er verschillende erg aan toe zijn. De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz spreekt op Twitter van een 'walgelijke terreuraanslag'.

Belegerde stad

Michael Ludwig, de burgemeester van Wenen, laat weten dat de daders zwaarbewapend waren en het gemunt hadden op mensen die in cafés of op terrassen zaten. Vanaf dinsdag gaat in Oostenrijk een tweede lockdown in. Maandagavond was de horeca voor het laatst geopend en waren de terrassen goed gevuld.

In Wenen werd een omvangrijke politiemacht op de been gebracht en geldt het terreuralarm. De historische binnenstad is afgesloten en de politie roept iedereen op in huis te blijven: 'Blijf weg van openbare plaatsen en gebruik het openbaar vervoer niet!'

Medeleven

Premier Alexander De Croo (Open VLD) betuigt zijn medeleven op Twitter. 'De vreselijke terreuraanslag in Wenen stemt me droevig. Mijn diepste medeleven aan de slachtoffers en hun families. Ik ben solidair met de mensen in Wenen en Oostenrijk. We zullen nooit toegeven aan terreur.'

Ook de Franse president Emmanuel Macron kwam op Twitter met een boodschap. 'We delen de gevoelens van verdriet en schok van de Oostenrijkers. Na Frankrijk wordt nu een bevriend land aangevallen. Dit is ons Europa. Onze vijanden moeten weten met wie ze te doen hebben.'

OCAD houdt Belgisch dreigingsniveau op 2

Na de aanslagen van maandagavond in Wenen blijft het dreigingsniveau in ons land op twee. Dat meldt OCAD, het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging. Dreigingsniveau twee - op een schaal van vier of 'gemiddeld' - betekent dat een dreiging weinig waarschijnlijk is.

Na elk incident in het buitenland actualiseert OCAD het dreigingsniveau. 'Er is geen reden om het dreigingsniveau aan te passen. Er zijn geen concrete elementen om het dreigingsniveau aan te passen. Op basis van de informatie waarover OCAD momenteel beschikt, blijft het huidige niveau twee - op een schaal van vier - behouden', verduidelijkt OCAD.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) volgt de situatie op. 'Mijn gedachten zijn bij de Oostenrijkers, die maandag getroffen werden door een laffe daad. We zullen contact opnemen met de Oostenrijkse autoriteiten en volgen ook in ons land de dreiging van kortbij op', tweette Verlinden.

Ook na de terreurdaden vorige week in Frankrijk, onder meer in de basiliek van Notre-Dame in Nice, bleef het dreigingsniveau in ons land ongewijzigd op twee, met een verhoogde paraatheid voor Franse diplomatieke belangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud