Advertentie

Weinig euforie rond klimaatakkoord Lima

Lang niet iedereen is tevreden met de overeenkomst. 'Dit is een zwak en inefficiënt akkoord', zeggen milieuorganisaties. ©EPA

Na een dag langer dan gepland onderhandelen, hebben 190 VN-leden in Lima alsnog een klimaatakkoord bereikt. Milieuorganisaties spreken van een zwak compromis. Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) reageert evenmin euforisch.

Na 11 dagen van onderhandelen is er dan toch een akkoord op tafel gekomen in de Peruaanse hoofdstad. Na eerdere doemberichten dat de top op een sisser zou uitdraaien, klopten de onderhandelaars zondag in late uurtjes af, met een deal. Opmerkelijk is dat voor het eerst ooit alle landen – rijke landen en ontwikkelingslanden – gebonden zullen zijn de overeenkomst na te leven. Bij vorige deals, zoals die van Kyoto, deed telkens maar een beperkt clubje landen mee.

©EPA

Al zit het werk er lang niet op. Het Peruaanse akkoord moet nu vooral dienen als raamwerk voor een nieuw sluitend klimaatverdrag, dat volgend jaar tijdens de top in Parijs geratificeerd moet worden. Dat akkoord - dat dan de opvolger van Kyoto zou worden - is erop gericht de opwarming van de aarde binnen de perken te houden.

Maar niet iedereen is even tevreden met de deal van Lima. Milieuorganisaties spreken van een zwak en inefficiënt plan. Ze vinden dat de eisen die worden gesteld voor het terugdringen van CO2-uitstoot te vaag. Ook de VN zelf is er nog niet uit of de inspanningen van alle landen nu zullen volstaan om de opwarming van het klimaat te beperken tot onder de kritieke grens van 2 graden.  

De wereld is op weg naar een tragedie. We zijn allemaal verantwoordelijk
John Kerry
Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken

Lang leek het erop dat de onderhandelingen in Lima helemaal op niets zouden uitdraaien. Waarnemers klaagden al bij het begin van de top over de lage ambities van de deelnemers.

'Ik word niet euforisch of bijzonder blij van het klimaatakkoord in Lima, maar het vormt een doorstart naar de top in Parijs.' Dat zegt Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege in een reactie op de klimaattop. 'Iedereen wist op voorhand dat dit niet de top van het grote akkoord zou worden. De grote angst was dat er helemaal geen akkoord uit de bus zou komen, dus het is positief dat het er nu wel is.'  

Volgens Schauvliege is het Vlaamse beleid al volledig aangepast aan de klimaatdoelstellingen van Europa, de gesprekspartner binnen de VN.  In tegenstelling tot de federale regering heeft de Vlaamse ploeg geen plannen om budgetten te verschuiven in de strijd tegen de klimaatverandering. 'We trekken liever extra middelen uit', zegt Schauvliege. Die zullen vooral komen uit de verkoop van emissierechten. De klimaatconferentie in Parijs, eind 2015, wordt volgens de Vlaamse minister het uur van de waarheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud