Wenen negende jaar op rij meest leefbare stad ter wereld

Wenen blijft de aantrekkelijkste stad voor expats. ©REUTERS

Dat blijkt uit de jaarlijkse rangschikking van het consultancybedrijf Mercer. Brussel blijft hangen op stek 27.

Wenen is wereldwijd de meest aangename en leefbare stad, nu reeds het negende jaar op rij. Wenen combineert volgens Mercer, dat elk jaar de rangschikking samenstelt, een ruim cultureel aanbod met een veilige, gezonde omgeving én uitstekend openbaar vervoer.

Brussel staat het tweede jaar op rij op de 27ste plaats op een lijst met 231 steden. Daarmee staat onze hoofdstad onder Amsterdam en Berlin (13) maar boven Parijs (39) en Londen (41). Brussel zakte in de rangschikking na de terroristische aanslagen van 22 maart 2016. Andere Europese grootsteden staan laag genoteerd omdat ze kampen met fileproblemen en een slechte luchtkwaliteit.

Klik hier als de tabel niet zichtbaar is.

De toppers zijn niet toevallig steden in rijke, westerse landen. Daar vind je het beste openbaar vervoer, uitgaansmogelijkheden en gezondheidszorg. Toch doen sommige steden het merkelijk beter of slechter dan verwacht. In Europa is Lissabon het buitenbeentje: een goede levenskwaliteit (38/231) ondanks een Portugees bruto binnenlands product dat ver onder het Europese gemiddelde bengelt. Ook Milaan en Boedapest doen het vanuit die optiek beter dan verwacht.

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

Mercer richt zich op met zijn rangschikking op multinationals die werknemers detacheren en een extra vergoeding of stimulans willen bieden als ze een werknemer uitsturen naar een onaantrekkelijke bestemming. Bij die onaantrekkelijke bestemmingen vind je niet enkel te verwachten namen zoals Lagos en andere West-Afrikaanse steden. Ook de rijke golfstaten blijken niet zo aantrekkelijk: Abu Dhabi en Doha staan laag gerangschikt.

Enkel grote steden die aantrekkelijk zijn voor expats worden opgenomen in de lijst, en de meest aantrekkelijke stad voor een expat is niet noodzakelijk de meest aantrekkelijke stad voor een lokale inwoner. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content