Advertentie

Wereld betoogt voor wetenschap (en tegen Trump)

©ANP

Op verschillende plaatsen in de wereld, ook in Brussel, betoogden mensen voor wetenschap. En eigenlijk ook tegen de manier waarop VS-president Donald Trump de wetenschap naar zijn hand zet.

In de VS worden al enige tijd zogenaamde wetenschapsmarsen gehouden. Zaterdag, de dag van de Aarde, moest wereldwijd een protestdag worden. Zo'n 250 wetenschappers, onderzoekers en sympathisanten kwamen samen voor de Albertina-bibliotheek in Brussel. in Amsterdam (foto), Parijs en Londen lokte een gelijkaardige betoging duizenden mensen.

De wereldwijde mars voor de wetenschap begon al in Nieuw-Zeeland en Australië. In Europa waren er alles samen acties in 18 Duitse steden, waaronder Berlijn. Ook Noorwegen, Zwitserland, India, Zuid-Korea, Japan, Argentinië, Brazilië, Canada of Zuid-Afrika doen mee aan de marsen.

Mars tegen alternatieve waarheden van Trump

De belangrijkste protestkaravaan zal vlakbij het Witte Huis in Washington trekken. De wetenschapsmars is dan ook specifiek gericht tegen de manier waarop president Donald Trump de wetenschap muilkorft, ondergeschikt maakt aan ideologie en 'alterrnatieve waarheden'. De Amerikaanse president Donald Trump dwingt regelgevende instanties in de VS, zoals het milieu-agentschap EPA, tot ideologische beslissingen in plaats van het beleid te baseren op wetenschappelijke analyse. Ook de financiering van onderzoek wordt zwaar ingeperkt.

De manifestanten hekelen het toenemende wantrouwen in de expertise die de wetenschap biedt. Het is voor de wetenschappers zeer alarmerend dat de wetenschappelijke methode zomaar van tafel geveegd wordt door buikgevoel. Bovendien zorgt het wantrouwen ook voor het opdrogen van de financiële middelen voor wetenschappelijk onderzoek.

Je kan niet besparen op wetenschap en verwachten dat de technologie even snel vooruit zal gaan, het kankeronderzoek zal verbeteren, het klimatologisch onderzoek verbetert of je volgende auto beter rijdt.
lieven scheire
Wetenschapper

Klimatoloog Jean-Pascal Van Ypersele was een van de opgemerkte sprekers in Brussel. 'De mensen moeten zich bewust zijn van de gevolgen van het beknibbelen op wetenschap, zegt ook Lieven Scheire, wetenschapper en tv-figuur. 'Je kan niet besparen op wetenschap en verwachten dat de technologie even snel vooruit zal gaan, het kankeronderzoek zal verbeteren, het klimatologisch onderzoek verbetert of je volgende auto beter rijdt.'

.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud