Advertentie

Wereld reageert geschokt op aanslagen

De Amerikaanse president Barack Obama ©Photo News

In de hele wereld is met ontzetting gereageerd op de aanslagen in Parijs. Een overzicht.

‘Iedereen die denkt dat ze het Franse volk en zijn waarden kunnen terroriseren, vergist zich’, zei de Amerikaanse president Barack Obama. Hij werd bijgetreden door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. De vijftien leden van de VN-veiligheidsraad brachten een unanieme veroordelende verklaring uit.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel reageerde ontdaan: ‘Ik ben diep geschokt door het nieuws en de beelden uit Parijs. Mijn gedachten zijn nu bij de slachtoffers van deze terroristische aanslagen.’

‘We zullen alles doen om Frankrijk te hulp te schieten’, aldus de Britse premier David Cameron. De Britse koningin Elizabeth stuurde een condoleanceboodschap voor de nabestaanden en het Franse volk naar de Franse president François Hollande.

‘Europa is in het hart getroffen’, zo verwoordde de Italiaanse premier Matteo Renzi zijn gevoelens. ‘Italië weent om de slachtoffers in Parijs’. 'Dit toont nogmaals dat we tegenover een uitdaging zonder voorgaande staan', zei de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Jose Manuel Garcia Margallo.

'De nachtmerrie die werkelijkheid werd dreunt nog hard na. Gevoelens van afschuw en kwaadheid overheersen. Mensen zijn op een kille en laffe manier de dood ingejaagd', zei de Nederlandse premier Mark Rutte. 'We hebben te maken met extremisten die maar één doel hebben: onze westerse samenleving destabiliseren door haat te zaaien. Het allerdomste en alleridiootste wat we kunnen doen is ons door deze idiote barbaren uit elkaar laten drijven en die griezels zo hun zin te geven. We laten ons niet intimideren. Wij zijn met meer, we wijken niet voor onverdraagzaamheid. Geweld en extremisme zullen nooit winnen van vrijheid.'

Rutte zei ook dat deze daad niet 'onweersproken' zal blijven. Er is intensief contact tussen alle betrokken landen en instanties. Hij heeft Hollande alle hulp aangeboden die Nederland kan bieden. Volgens Rutte is Nederland in oorlog met IS, dat de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opeiste. 'IS is de vijand.'

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, keek vooruit: ‘Ik ben ervan overtuigd dat het Franse volk deze nieuwe beproeving zal doorstaan’.

Poetin

‘Rusland veroordeelt deze onmenselijke slachtpartij en staat klaar het onderzoek van deze terroristische misdaden te ondersteunen’, zei de Russische president Vladimir Poetin.

De Chinese president Xi Jinping liet weten ‘ten diepste geschokt’ te zijn door de aanslagen van vrijdagavond in Parijs. In een telefoongesprek met de Franse president Hollande sprak hij van ‘een barbaarse daad.’

‘We moeten sterk en verenigd blijven in de strijd tegen het terrorisme. Terreur zal de democratie nooit overwinnen’, aldus de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg.

'Israel schaart zich aan de zijde van de Franse president en het Franse volk in de oorlog tegen het terrorisme', zo klonk het bij mnde van premier Benjamin Netanyahu.

'Een zwarte vrijdag voor Frankrijk en de wereld', verwoordde Julie Bishop het, de Australische minister van Buitenlandse Zaken.

De Aziatische regeringsleiders namen legden een gezamenlijke verklaring af voor de start van de bijeenkomst van de APEC, de landen rond de Pacific.

Islamitische wereld

‘Deze aanslag richt zich niet alleen tegen het Franse volk, maar tegen de gezamenlijke mensheid, tegen de democratie en alle geldende waarden. Terreur heeft geen religie of nationaliteit’, zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

De president van Iran, Hassan Rohani, annuleerde zijn nakend bezoek aan de Franse hoofdstad. ‘Ik veroordeel met klem deze misdaden tegen de menselijkheid’, zei Rohani.

Een opvallende reactie in de stroom van stemmen, was die van de Syrische president Bashar al-Assad. Het Franse beleid in het Midden-Oosten heeft bijgedragen tot 'de uitbreiding van het terrorisme', zo zei hij. Assad noemde volgens het officiële persagentschap Sana het beleid van westerse landen in de regio 'verkeerd'.

Volgens Sana deed Assad die verklaring terwijl hij een Franse delegatie ontving. 'De terroristische aanslagen in de Franse hoofdstad kunnen niet los worden bekeken van wat zich in Beiroet heeft afgespeeld, noch van wat er al vijf jaar in Syrië gebeurt', zei Assad. Hij verwees daarbij naar de aanslag van IS donderdag in een bolwerk van Hezbollah in de Libanese hoofdstad, waarbij 44 doden vielen.

Assad betuigde zijn medeleven aan de slachtoffers in Parijs, volgens een journalist van Europe 1 ter plaatse. Hij raadde Frankrijk ook aan de bevolking te beschermen. 'Het beleid dat al vijf jaar in Syrië gevoerd wordt, beschermt dat de Franse bevolking?', klonk het volgens de journalist van Europe 1. 'We zijn het best geplaatst om te begrijpen wat Frankrijk meemaakt, want we lijden al 5 jaar onder dezelfde terreurdreiging.'

De Tunesische president Béji Caïd Essebsi bracht wel een kort bezoek aan Hollande en sprak daarna zijn veroordeling uit over de aanslagen die hij 'barbaars' noemde. Hij bracht in herinnering dat Tunesië in maart (Bardo-museum) en juni (hotel in badstad) geconfronteerd werd met aanslagen en riep alle volkeren 'van wie de vrijheid ontnomen wordt' hun inspanningen te coördineren, tegen het kwade.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas veroordeelde in een communiqué de aanslagen en 'drukt zijn solidariteit en medeleven uit met de Franse regering en het Franse volk dat wordt geconfronteerd met het terrorisme'. Afghanistan 'deelt het verdriet' van de nabestaanden en naasten van de slachtoffers, schreef de president Ashraf Ghani zaterdag in een brief aan Hollande. 'Deze meedogenloze moorden tonen dat de terroristen geen enkele grens kennen', voegde Ghani in een persbericht toe.

Vanuit Saudi-Arabië kwam een reactie van de hoogste religieuze raad, die de aanslagen eveneens veroordeelde. 'Terrorisme wordt niet goedgekeurd door de islam en deze daden zijn tegengesteld aan de waarden van mededogen en genade die het de wereld bracht', luidens een verklaring.

De Federatie van Islamitische Organisaties in Europa reageerde vanuit Brussel, veroordeelt 'het blinde terrorisme' en benadrukt de noodzaak aan eenheid, nationale cohesie en een streng optreden.

België

Premier Charles Michel (MR) veroordeelt de ‘nieuwe tragedie in Parijs’ en spreekt zijn medeleven uit tegenover de slachtoffers en hun families. ‘België staat aan de zijde van Frankrijk’, aldus Michel.

Ex-premier en PS-voorzitter Elio Di Rupo gaf aan ‘sprakeloos te zijn over de horror in Parijs’.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zegt ‘geschokt’ te zijn over wat gebeurt in Parijs, en drukte eveneens zijn medeleven uit.

De voorzitter van zijn partij, Bart De Wever, noemde de aanslagen ‘afschuwelijk’.

‘Rode Duivels spelen hemels... Intussen lijkt in Parijs de hel los te barsten’ tweette vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld).

‘Er is alleen plaats voor afschuw en afkeer’, tweet ook sp.a-voorzitter John Crombez. "Sterkte aan iedereen die getroffen is.’

Franse kleuren

In heel de wereld werden grote gebouwen vannacht in de kleuren van de Franse vlag verlicht. Onder meer One World Trade Center in New York, op de plaats waar de aanslagen van 11 september 2011 plaatsvonden, kleurde blauw-wit-rood. Ook het Opera House in Sydney (Australië), het Wembley-stadion in Londen, het stadhuis van San Francisco en het Convention Centre in Dublin werden in de Franse kleuren gezet.

In Las Vegas werd bij het 'Paris'-hotel de verlichting van de Eiffeltoren-replica dan weer net uitgeschakeld, net als bij de echte Eiffeltoren in Parijs, waar de lichten werden gedoofd, een zeer uitzonderlijk gebaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud