Advertentie

Wereldleiders herdenken de Holocaust in Jeruzalem

49 staatshoofden en regeringsleiders waren aanwezig op de Holocaustherdenking in Israël. ©AFP

In Israël hebben staats- en regeringsleiders het opkomende antisemitisme veroordeeld op een internationale Holocaustherdenking. ‘Nooit meer opnieuw’, klonk het tijdens meerdere speeches. De Verenigde Staten en de Israëlische premier Netanyahu legden de link met Iran.

Volgende week maandag is de bevrijding van het Duitse concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in het door de nazi's bezette Polen exact 75 jaar geleden. Het concentratiekamp staat symbool voor de gruwel van Nazi-Duitsland. Naar schatting zes miljoen Joden vonden de dood tijdens de Shoah, waaronder 1 miljoen in Auschwitz-Birkenau. 

49 delegaties

De Israëlische president Reuven Rivlin nodigde tientallen staatshoofden en regeringsleiders uit op het World Holocaust Forum. De vijfde editie van het forum vond deze keer plaats in het Yad Vashem-museum, een herdenkingscentrum in Jeruzalem voor de Joodse slachtoffers. 49 delegaties uit alle hoeken van de wereld tekenden present. Ons land stuurde koning Filip.

Kosten noch moeite zijn gespaard om de bevrijding van het uitroeiingskamp te herdenken. Overlevenden hebben een herdenkingsvlam aangestoken. Op het einde van de ceremonie legden de delegatieleiders een krans neer. Om de veiligheid van de hoogwaardigheidsbekleders te garanderen, organiseerden politie- en veiligheidsdiensten een van de grootste veiligheidsoperaties ooit.

‘Zwarte schaduw van het antisemitisme’

De Europese Unie stuurde president Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. De Franse president Macron waarschuwde voor de herdenking dat ‘de zwarte schaduw van het antisemitisme zich verspreidt.’ Amerikaans president Trump was zelf niet aanwezig, vicepresident Mike Pence wel. ‘Vandaag hebben we de verantwoordelijkheid en de macht om te zorgen dat wat we hier vandaag herdenken nooit meer opnieuw kan gebeuren.’ De Britse kroonprins Charles waarschuwde dat verbaal geweld kan leiden tot fysiek geweld. De Nederlandse koning Willem-Alexander combineerde zijn aanwezigheid met een bezoek aan Joodse slachtoffers.

Iran

Iran is het meest antisemitische regime ter wereld.
Benjamin Netanyahu
Premier Israël

De Verenigde Staten en Israël gebruikten de herdenking om hun aartsvijand Iran te beschuldigen van Jodenhaat. Amerikaans vicepresident Pence riep de wereld op een vuist te maken tegen ‘de verachtelijke golf van antisemitisme’. ‘Maar dan moeten we ons ook verzetten tegen de hofleverancier van het antisemitisme.’ Daarmee doelt Pence op de Iraanse regering die de Holocaust ontkent en ermee dreigt Israël van de kaart te vegen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu voegde er aan toe dat Iran ‘het meest antisemitische regime ter wereld’ is.

Polen niet aanwezig

6 miljoen
Joodse slachtoffers Holocaust
Naar schatting 6 miljoen Joden stierven tijdens de Holocaust.

De grote afwezige was de Poolse president Andrzej Duda. Hij stuurde zijn kat omdat hij in tegenstelling tot andere staats-en regeringsleiders niet mocht speechen. Duda begreep niet dat hij geen spreektijd kreeg, terwijl de helft van de zes miljoen Holocaustslachtoffers de Poolse nationaliteit dragen.

Maandag 27 januari, exact 75 jaar na de Bevrijding, houdt Polen een eigen grote herdenking. Op dat herdenkingsmoment is de Russische president Poetin niet uitgenodigd. Poetin zelf wees donderdag nog op de verantwoordelijkheid van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. Hij nodigde de Verenigde Staten, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk uit om samen met Rusland een VN-top te organiseren vanwege hun ‘speciale verantwoordelijkheid’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud