Advertentie

Wereldwijd optochten voor het klimaat

©Photo News

De optocht voor het klimaat in Brussel lokte 1.000 tot 2.000 deelnemers. Het is een van de 160 marsen wereldwijd.

In de aanloop naar de speciale top over klimaatverandering die VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon voor dinsdag in New York bijeengeroepen heeft, hebben tussen de duizend en tweeduizend mensen zondag in Brussel deelgenomen aan de wereldwijde optocht voor het klimaat. Die ging van het Justitiepaleis naar de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken. In een 160-tal landen wereldwijd waren er marsen.

Ban Ki Moon wil met de top politieke wil mobiliseren, zodat er eind 2015 in Parijs een nieuw internationaal klimaatakkoord uit de bus komt, als vervolg op het Kyoto-verdrag. De wereldwijde online beweging Avaaz heeft meer dan 2.600 demonstraties geregistreerd. In een petitie worden de politieke verantwoordelijken opgeroepen om de stijging van de temperatuur onder de 2°C te houden.

In Brussel waren er op plakkaten slogans te lezen als 'Climate crisis = Food crisis'. Volgens Brigitte Gloire, vertegenwoordigster van Oxfam in de Klimaatcoalitie, beseffen in België maar weinig politieke partijen voor welke uitdaging onze samenleving staat. 'Het niveau van ambitie is te zwak en er is een gebrek aan coherentie.' De onderhandelingen voor de vorming van een nieuwe regering zijn te veel gefocust op het opnieuw aanzwengelen van de economie, luidt het. 'Intussen wordt er gesnoeid in de uitgaven voor het openbaar vervoer, en wordt er een punt gezet achter de isolatiepremies.'

Tienduizenden mensen zijn zondag in New York de straat opgegaan, waaronder Ban Ki Moon zelf. In Berlijn kwam de teller uit op ongeveer 10.000 mensen. In de Australische stad Melbourne waren volgens de organisatie ongeveer 20.000 betogers op de been.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud