Wereldwijde afname aantal kernwapens stagneert

Een actie tegen kernwapens in Australië. ©EPA

De wereldwijde afname van het aantal kernwapens sinds het begin van de jaren 90 lijkt te stagneren. Dat meldt het Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (Sipri). Volgens de onderzoekers zijn er zelfs signalen van een toename.

Het Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (Sipri) heeft maandag de alarmbel geluid. 'De afname van de nucleaire wapenmagazijnen, waar we aan gewend zijn geraakt sinds het einde van de Koude Oorlog, lijkt te nivelleren.'

De negen landen die nucleair bewapend zijn - de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea - hadden volgens een schatting van Sipri 13.080 kernwapens in hun bezit begin 2021, tegenover 13.400 kernwapens een jaar eerder.

Dat aantal is echter inclusief kernkoppen die niet meer worden gebruikt en die elk moment ontmanteld kunnen worden. Zonder die kernkoppen zijn er 9.620 nucleaire wapens wereldwijd, tegenover 9.380 vorig jaar.

Militaire strategieën

Ondertussen nam het aantal kernwapens dat wordt ingezet door operationele troepen toe van 3.720 tot 3.825. Het gaat bijvoorbeeld om wapens die op raketten gemonteerd zijn of die op actieve legerbases worden bewaard.

Volgens het rapport zijn de bewapende landen en andere landen bezig met 'uitgebreide en dure nucleaire moderniseringsprogramma's'. Het belang dat de landen hechten aan de wapens voor hun militaire strategieën lijkt toe te nemen.

Dat is te zien bij Rusland en de Verenigde Staten, die meer dan 90 procent van de kernwapens bezitten. Zij zetten begin 2021 ongeveer 50 procent meer kernkoppen 'operationeel' in dan een jaar eerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud