Wereldwijde groei van lonen in 2013 vertraagd

De groei van de lonen is in 2013 vertraagd. ©REUTERS

De groei van de lonen wereldwijd is in 2013 vertraagd. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Die evolutie kan nefast zijn voor de vraag en kan deflatie in de hand werken.

In 2013 groeide het gemiddelde maandloon wereldwijd met 2 procent. Daarmee vertraagt de stijging van de lonen tegenover 2012, toen de stijging nog 2,2 procent bedroeg. Sowieso zit het groeiritme van de lonen nog een stuk onder dat van de jaren voor de crisis. In 2006 en 2007 kon er nog een groeiritme van 3 procent worden neergezet. 

Bovendien is de stijging van de lonen wereldwijd in grote mate toe te schrijven aan de groeilanden, en meer specifiek aan China. Als China niet zou worden meegerekend in de berekening van het wereldwijde gemiddelde maandloon, dan halveert die quasi. Het gemiddelde maandloon steeg dan maar met 1,1 procent. In de groep van ontwikkelde economieën is de loonstijging zo goed als vlak (+0,2 procent). 

Voor een ongeveer vlak loon vragen bedrijven in de ontwikkelde economieën bovendien steeds meer van hun werknemers. In de groep van ontwikkelde economieën hinkte de loonstijging in de periode van 1999 tot 2013 achterop tegenover de groei van de productiviteit. Over België zijn er geen aparte gegevens beschikbaar, maar onder meer Duitsland wordt genoemd als land waar er meer moet gewerkt worden voor hetzelfde loon. 

De trage loongroei houdt ook de nodige gevaren in, waarschuwt de ILO. Vooral in de eurozone is er onrust over hoe lage lonen de consumptie van gezinnen fnuikt en zo de vraag lamlegt, constateert de organisatie. Een vertraagde stijging van de lonen kan ook het risico vergroten op deflatie, een daling van het prijspeil van consumentenproducten. In de eurozone staat het inflatiepeil op dit ogenblik op 0,3 procent. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud