Advertentie

Werken aan omstreden Nicaragua-kanaal van start

©AFP

278 kilometer lang wordt het omstreden kanaal dat Nicaragua in twee zal snijden en de Stille met de Indische oceaan zal verbinden. De werken aan het megaproject van 40 miljard dollar zijn vandaag gestart.

Het startschot is gegeven. De eerste spade ging vandaag de grond in voor de aanleg van de waterweg die deels door regenwoud loopt en waarvoor de komende jaren honderden dorpen onteigend worden. Milieuactivisten verzetten zich omdat diersoorten zoals de reuzenmiereneter in de regio met uitsterven bedreigd worden, maar vooral omdat het traject van het kanaal door het Meer van Nicaragua loopt. Het grootste waterreservoir van Midden-Amerika. Een ramp met een olietanker kan de drinkwaterbevoorrading van miljoenen mensen bedreigen. De kritiek op president Daniel Ortega is groot. 

Maar de politieke leiders in Nicaragua zien in het kanaal een manier om het land uit de armoede te halen. Het is na Haïti het armste land van de regio. Het Chinese HKND kreeg de opdracht om het kanaal te graven en te bouwen. Het kanaal wordt 278 kilometer lang en 230 à 530 meter breed. Nicaragua denkt dat op termijn meer dan 5.000 schepen het kanaal zullen doorvaren. Een doortocht zal zo'n 30 uur duren.

Het kanaal wordt een heuse concurrent voor de waterweg in Panama. Het Panama-kanaal is 100 jaar oud en is momenteel aan een opfrisbeurt toe. Een modernisering en aanpassing aan de nieuwe noden van de scheepvaart was nodig, maar die werken vallen duurder uit dan verwacht. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud