Grafiek van de dag

Werkloosheid verstoort de nachtrust

©Mediafin

Een Amerikaanse studie linkt werkloosheid aan een verstoorde nachtrust.

Het verband tussen jobverlies en gezondheid is genoegzaam bekend. Onderzoekers relateren onder meer toegenomen obesitas, hartaandoeningen en mentale aandoeningen aan werkloosheid, vooral aan de langdurige variant.

Minder bestudeerd is de relatie tussen werkloosheid en slaap. In een nieuwe paper, van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research, documenteren de econoom David Blanchflower (Dartmouth College) en de sociale wetenschapper Alex Bryson (University College London) de impact van werkloosheid op slaap.

Enigszins voorspelbaar blijken werklozen minder dan gemiddeld te slapen, allicht omdat ze zich zorgen maken. Zo’n 13 procent van de mensen die pas werkloos zijn, slaapt maar vier uur of minder per nacht.

Tegelijk stelden de auteurs vast dat werklozen ook meer slapen dan normaal, wat onder meer geassocieerd wordt met het gebruik van antidepressiva. Van de mensen die niet in staat zijn om te werken - bijvoorbeeld vanwege hun gezondheid - rapporteert 9 procent 10 uur of meer te slapen.

Voor hun slaapstudie baseerden de onderzoekers zich op 13 jaar data (2006-2019) van ruim 3,5 miljoen Amerikanen van de Centers for Disease Control and Prevention, die jaarlijks meer dan 400.000 volwassenen bevragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud