Westen deelt sancties uit aan Rusland

De EU en VS leggen sancties op. - REUTERS ©REUTERS

De Europese Unie en de Verenigde Staten vaardigen sancties uit tegen de Russische en Oekraïense topambtenaren en politici die betrokken waren bij het Krimreferendum afgelopen zondag. 'We zijn klaar om nog meer sancties op te leggen', aldus Obama.

Een dag na het referendum in de Krim over de aanhechting bij Rusland, zet het Westen nieuwe sancties op getouw. In dat referendum trokken de Krimbewoners naar de stembus om zich uit te spreken over de aanhechting bij Rusland. Met 96,77 procent ja-stemmen had de score Noord-Koreaanse allures. 

Het Westen verwerpt de uitkomst van het referendum. 'Het referendum is illegaal en zal niet erkend worden', verklaarden Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso en de voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy. 'We herhalen dat we de schending van de Oekraïense soevereniteit en territoriale integriteit veroordelen'. 

EU

Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten nemen nu sancties aan tegen een reeks van Russische en Oekraïense ambtenaren, die betrokken waren bij de opzet van het Krimreferendum. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken nemen 21 topfunctionarissen in het vizier, van wie het visum wordt ingetrokken en het kapitaal bevroren. Het gaat om 13 Russen en acht Krimbewoners, waaronder de commandant van de Russische Zwartezeevloot. Het gaat enkel om individuen, waardoor een geen forse tegenreactie van Moskou wordt verwacht. 

De Europese Unie laat ook nog de deur op een kier om nieuwe namen aan de lijst toe te voegen. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague is het mogelijk dat er extra Russische functionarissen op de lijst belanden afhankelijk van hoe Rusland reageert op het Krimreferendum. Letland, een nieuwkomer in de eurozone, vraagt wel economische compensaties als de sancties voor een economische terugslag zou zorgen. 

VS

De Verenigde Staten sanctioneren 11 individuen, vooral toppolitici en adviseurs van de Russische president Vladimir Poetin. Naast de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj prijken ook Dmitri Rogozin, de Russische vicepremier, en Sergei Aksonov, de premier van de Krimrepubliek, op de lijst. Hun Amerikaanse visa vervallen en hun buitenlandse tegoeden worden bevroren. 

De Amerikaanse overheid waarschuwt dat het de lijst en de soort sancties kan uitbreiden als de Russen verder gaan met de annexatie van de Krim. Nadat de Krimbewoners en het Krimparlement zich uitspraken voor een aanhechting bij Rusland, is het nu wachten op de reactie van de Russische president Vladimir Poetin. Hij spreekt morgen de twee Kamers van het Russische Parlement toe. De verwachting is dat hij daar de annexatie gaat steunen. 

Niet onder indruk

De Russen zijn dan ook allerminst onder de indruk van de uitgevaardigde sancties. De vicepremier van de Krimrepubliek verklaarde al dat de sancties geen invloed hebben op de aanhechting van de regio bij Rusland. De Russische premier Dmitri Rogozin zei dat de maatregelen geen effect zullen hebben voor diegenen die geen buitenlandse bezittingen hebben. 

In een toespraak gaf de Amerikaanse president Barack Obama aan dat Rusland nu nog de keuze heeft om de situatie niet verder te laten escaleren. Een verdere provocatie over de Krim betekent dat Rusland zich verder isoleert, aldus Obama. Ook de Duitse Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde vanochtend voor isolatie. 'Het land isoleert zichzelf totaal door de erkenning van dit zogenaamde referendum', aldus Steffen Seibert, de woordvoerder van Merkel. 

In Oekraïne zelf loopt de spanning na het referendum ook verder op. De Krimrepubliek richt het kompas nu totaal op Rusland. Het keurde maandagochtend een reeks decreten goed om vanaf 30 maart de Russische tijd en de Russische munt over te nemen. Oekraïne reageert door zijn ambassadeur uit Rusland terug te roepen. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrij Desjtsjitsja heeft in een onderhoud met NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen ook om militair materieel gevraagd. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud