Advertentie

Westen snoeit in militair budget, rest wereld niet

Het Oekraïense defensiebudget is vorig jaar met een kwart verhoogd. ©Photo News

De VS en de West-Europese landen hebben vorig jaar gesnoeid in hun militaire uitgaven, Rusland en Oekraïne voerden ze op. Daardoor spendeerde de wereld nog altijd 1.776 miljard dollar.

Oekraïne vecht een oorlog uit tegen Rusland, maar de Europese landen en de Verenigde Staten hebben geen zin om zich daarin te mengen. Dat blijkt ook uit de cijfers die het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) gisteren heeft gepubliceerd. De VS en West-Europa snoeiden in hun militaire uitgaven, maar elders schieten ze de hoogte in.

Toch daalden de wereldwijde militaire budgetten in 2014 met 0,4 procent, zeggen de onderzoekers van SIPRI. Alles bijeen werd 1.776 miljard dollar uitgegeven. Dat is nog altijd vier keer het bruto binnenlands product (bbp) van België. Dat komt omdat de Verenigde Staten nog altijd meer dan een derde van de wereldwijde militaire uitgaven voor hun rekening nemen. Hun besparingen wegen zwaar in het volledige plaatje.

Het Pentagon snoeide vorig jaar 6 procent in het budget, maar geeft nog altijd 610 miljard dollar uit. De VS houden met de Budget Control Act al sinds 2011 de vinger op de knip. Ook West-Europa spendeerde minder, terwijl de uitgaven in Latijns-Amerika nagenoeg gelijk bleven.

militaire uitgaven mfngraph ©rv

Elders gingen de militaire uitgaven wel de hoogte in. De Oekraïense regering verhoogde haar defensiebudget vorig jaar met een kwart, schat SIPRI. Betrouwbaar cijfermateriaal laat echter nog op zich wachten. Oekraïne liet al weten het militaire budget voor 2015 met 50 procent te laten stijgen.

De helft daarvan gaat naar de pensioenen van oud-militairen, een erfenis die Oekraïne nog meedraagt uit het Sovjet-tijdperk. Bovendien blijft veel legergeld aan corrupte handen plakken. Daardoor moeten veel Oekraïense soldaten toch nog hun eigen uitrusting betalen.

Ook Rusland, dat de Krim annexeerde, stopt meer geld in zijn leger. In 2014 had het land bijna een tiende meer geld over voor militaire doeleinden dan het jaar ervoor. Die stijging was al gepland voor de crisis in Oekraïne begon. Maar de trend is gezet. Moskou is van plan dit jaar nog eens 60 procent meer aan wapens te spenderen. Door de dip in de olieprijzen en de economische sancties zijn die verwachtingen wel al wat bijgesteld.

De spanningen met Rusland duwden ook in Noord- en Oost-Europa de militaire uitgaven omhoog. Zweden noemde de Russische militaire acties in Oekraïne ‘de hoogste dreiging tegen de Europese orde sinds de Koude Oorlog’ en voorziet ook dit jaar in een hoger defensiebudget.

Voorts zijn ook Polen en de Baltische staten uitschieters in het spaarzame Europa. Tot 2022 hanteert Polen een ‘tienjarenplan voor militaire modernisering’. Daardoor zal het land meer dan 2 procent van het bbp aan militaire uitgaven spenderen. In september 2014 had de NAVO van die 2 procentrichtlijn een verplichting gemaakt, als antwoord op de crisis in Oekraïne.

Ook in het Midden-Oosten, Afrika en Azië zijn de militaire uitgaven gestegen. Na de VS spendeert China het meest aan zijn leger, gevolgd door Rusland en Saudi-Arabië. Daardoor liggen de militaire uitgaven nog altijd veel hoger dan aan het einde van de Koude Oorlog, toen de Zweden van SIPRI met hun onderzoek begonnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud