Westen waarschuwt Rusland voor interventie in Oekraïne

Tijdens een werkreis loopt de Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy in een loopgraaf aan de frontlinie tussen Rusland en Oost-Oekraïne. ©via REUTERS

Nu de situatie in Oost-Oekraïne dreigt te escaleren en Rusland openlijk dreigt met een militair ingrijpen, zetten de NAVO en de VS zich als één man achter Oekraïne.

'Rusland moet terugtrekken, stoppen met provocaties en onmiddellijk de-escaleren. Wij willen Oekraïne zien slagen en zijn vastbesloten te helpen.' NAVO-topman Jens Stoltenberg stuurde dinsdag ferme taal richting Rusland en zette de westerse militaire alliantie als één man achter Oekraïne. Dat deed hij na overleg met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba in het Brusselse NAVO-hoofdkwartier.

De jongste dagen duiken aan de grens tussen Oekraïne en Rusland en de Krim steeds meer tanks en zwaar geschut op. Volgens Oekraïne heeft Rusland zo'n 80.000 militairen verzameld aan de grens met het oosten van Oekraïne en op de Krim. Sinds eind maart zouden ook negen Oekraïense soldaten gedood zijn.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zat dinsdag samen met Kuleba en bevestigde de 'niet aflatende steun van de Verenigde Staten voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne tegenover de voortdurende agressie van Rusland'.

Ondertussen dreigt Rusland openlijk met een militaire tussenkomst om 'zijn onderdanen te beschermen'. Als de gevechten zouden oplaaien, zal Rusland niet werkloos toekijken op een mogelijke 'menselijke catastrofe', zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov vrijdag. Met de grootschalige troepenverplaatsing voert het Kremlin de druk alvast stevig op.

Turkije

Door de oplopende spanningen zoekt Oekraïne volop steun bij het Westen. 'De Russische opbouw vindt niet alleen plaats langs de grens van Oekraïne, maar langs de grens van de democratische wereld', waarschuwde Kuleba dinsdag. 'Dat is de zeer duidelijke boodschap die de NAVO aan Rusland kan geven.' Oekraïne wil graag lid worden van de NAVO, al is dat niet voor morgen. Stoltenberg benadrukte dat de NAVO-leden daarover moeten beslissen.

Vorige weekend reisde Kuleba ook naar Turkije, een belangrijk NAVO-land en bondgenoot. Na een urenlang gesprek bood de Turkse president Recep Tayyip Erdogan 'elke vorm van steun' aan. Ook militaire samenwerking is niet uitgesloten. Oekraïne kocht al zes Turkse aanvalsdrones. Ondertussen zijn al twee Amerikaanse marineschepen onderweg naar de Zwarte Zee. Moskou ziet daarin een provocatie.

Navalny

Al weken groeit de ongerustheid over Oost-Oekraïne en de Krim. De oorlog in het Donetsbekken - de Donbas - begon zeven jaar geleden. Toen werd de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj afgezet na pro-westerse betogingen. In de daarop volgende chaos annexeerde Rusland de Krim. Hoewel het conflict sinds 2015 op een laag pitje staat, zijn de loopgraven nauwelijks verplaatst. De Oekraïense regeringstroepen staan er al jaren tegenover pro-Russische separatisten.

De Russische opbouw vindt niet alleen langs de grens van Oekraïne plaats, maar langs de grens van de democratische wereld.
Dmytro Kuleba
Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken

Dreigt een nieuwe oorlog? Dat is afwachten. Sommigen denken dat Rusland vooral zoekt naar een bliksemafleider om de aandacht af te leiden van de gevangen oppositieleider Aleksej Navalny, zeker in de aanloop van de Russische parlementsverkiezingen in september.

Anderen zien in het Russische spierballengerol een manier om de regering-Biden te testen. De Amerikaanse president Joe Biden wekte vorige maand nog de ergernis van het Kremlin op door de Russische president Vladimir Poetin een ‘moordenaar’ te noemen. Nog anderen nemen de Russische dreiging nog serieuzer en voorspellen een open oorlog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud