Advertentie

'Wetenschappelijke publicaties zijn vervalst'

©AFP

Een Canadese wetenschapper legt zijn prestigieuze job bij de Amerikaanse Duke University neer omdat hij niet langer gelooft in wat hij doet. 'We worden onder druk gezet om snel en veel te publiceren over ons onderzoek. Maar die wetenschappelijke publicaties lijken nergens op. Ze zijn corrupt en nutteloos', stelt Jean-François Gariépy.

Gariépy, die een post-doctoraat in hersenonderzoek doet aan Duke University in de Verenigde Staten, meldt via Twitter en Facebook zijn ontslag. In een uitgebreide post op Facebook laat hij zijn ongenoegen blijken over de wetenschap, en vooral de publicaties die daaruit voortvloeien.

'Wetenschappers zijn vandaag zoals kippen zonder kop. We staan zo onder druk en moeten om de haverklap een studie publiceren. Maar die publicaties slaan nergens op. Het systeem is corrupt en uiteindelijk volkomen nutteloos, want onvoldoende gefundeerd.'

Veel wetenschappers treden Gariépy bij. Ze geven aan dat wetenschappelijke publicaties vaak enkel door collega's worden onderschreven en dus eigenlijk niet helemaal correct zijn.

'Zo veel mogelijk publiceren'

Ook The Scientist Magazine stelde vorige week nog dat wetenschappelijke publicaties niet aan de kwaliteit voldoen die je zou verwachten. 'Het doel is zo veel mogelijk te publiceren, want alleen dan ben je een goede wetenschapper. De inhoud is veel minder belangrijk.' Het vaktijdschrift geeft aan dat het aantal wetenschappelijke publicaties om de negen jaar verdubbelt. En dit enkel voor geprinte uitgaven. Online wordt er nog veel meer vrijgegeven.

Eerder dit jaar hebben ook de twee bekende wetenschapsbladen The Lancet en The New England Medical Journal al aangekaart dat er wordt gerommeld met wetenschappelijke publicaties van studies. Volgens Richard Horton, de uitgever van The Lancet, is zelfs de helft van de publicaties 'vals'. Marcia Angell van The New England Medical Journal stelt van haar kant dat het onmogelijk is geworden nog geloof te hechten aan onderzoek. De dame, zelf ook arts, heeft twintig jaar ervaring met wetenschappelijke studies.

Professor Jean-Jacques Cassiman, bekend van zijn baanbrekend onderzoek in genetica, bevestigt dat de druk op onderzoekers groot is. Ook in ons land. 'Het probleem is dat een wetenschapper wordt geëvalueerd op basis van het aantal publicaties die zijn verschenen in kwaliteitstijdschriften. Hoe meer, hoe beter de indruk.' De Leuvense professor geeft hierbij ook aan dat het bijzonder moeilijk is om 'binnen te geraken' bij een gerenommeerd wetenschappelijk blad, zodat jonge wetenschappers moeten kiezen voor minder belangrijke tijdschriften. 'Ze publiceren daarom veel, in minder bekende tijdschrijften, maar dat is minder goed.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud