WGO geeft groen licht aan Chinees coronavaccin

De WGO keurde vrijdag het coronavaccin van het Chinese Sinopharm goed. ©AFP

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft haar fiat gegeven aan het coronavaccin van het Chinese Sinopharm. Dat effent de weg voor een bredere uitrol in landen die maar moeilijk aan vaccins geraken.

'De WGO heeft deze namiddag groen licht gegeven aan het noodgebruik van het Covid-19-vaccin van het Chinese Sinopharm.' Met die tweet maakte de topman van de gezondheidsorganisatie van de Verenigd Naties, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vrijdag bekend dat de Chinese entstof veilig gebruikt kan worden in de strijd tegen de coronapandemie.

De WGO toetste het vaccin aan drie belangrijke criteria: veiligheid, doeltreffendheid en kwaliteit. Het product van Sinopharm doorstond volgens de WGO-baas de test. Het kan gebruikt worden om iedereen ouder dan 18 jaar te prikken. 'Het is het zesde vaccin dat de WGO goedkeurt', voegde Ghebreyesus eraan toe.

Covax

De goedkeuring van het vaccin door de WGO effent de weg voor een bredere uitrol ervan. De demarche geeft Covax, een internationaal programma dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen, extra armslag. Zeker nu de leveringen van entstof uit India, de vaccinfabriek van de wereld, fors teruggevallen zijn door de coronaopstoot in dat land en westerse landen grote voorraden van westerse vaccins opgekocht hebben.

6
vaccins
Het vaccin van Sinopharm is het zesde dat de Wereldgezondheidsorganisatie goedkeurt.

Door het fiat van de WGO laten landen reizigers die met het product van Sinopharm ingespoten zijn, mogelijk sneller toe, denken analisten. Ook al is het vaccin niet goedgekeurd voor lokaal gebruik. China prikt zijn bevolking sinds midden 2020 al met het vaccin. Sinds begin dit jaar verkocht of schonk Peking het ook aan meer dan zestig landen, van Hongarije over Egypte tot Somalië.

De WGO onderzoekt ook al een tijd een tweede Chinees vaccin. Mogelijk volgt een beslissing over het product van Sinovac Biotech vrij snel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud