WGO roept op vaccins aan armere landen te geven

De topman van de WGO, Tedros Adhanom Ghebreyesus. ©REUTERS

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vraagt de rijke landen hun vaccins eerst aan armere landen te geven alvorens hun eigen min 18-jarigen te beginnen vaccineren.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WGO, doet een dringende oproep aan rijke landen om hun vaccins te schenken aan Covax. Dat is het internationale programma dat aan alle landen gelijke toegang tot de vaccins wil geven. In sommige rijke landen zijn kinderen boven 12 jaar bijna aan de beurt om een vaccin te krijgen, maar de WGO wil eerst de armere landen vaccineren.

De directeur-generaal waarschuwt dat het tweede jaar van de pandemie veel dodelijker kan zijn dan het eerste. Daarbij verwees hij naar de noodtoestand in India. Volgens officiƫle cijfers stierven daar de jongste dagen 4.000 mensen per dag, maar vermoedelijk liggen de echte cijfers nog hoger.

Ghebreyesus lanceert de oproep omdat amper 0,3 procent van alle vaccins naar landen met lagere inkomens gaat. Er zijn daardoor onvoldoende vaccins voor het zorgpersoneel, terwijl de ziekenhuizen worden overspoeld met doodzieke mensen.

Volgens de WGO gaat amper 0,3 procent van alle vaccins naar landen met lagere inkomens.

In de meeste rijke landen schiet de vaccinatie van de volwassenen bevolking wel op. Sommige willen binnenkort al beginnen met het vaccineren van de min 18-jarigen. Zo kregen de Verenigde Staten eerder deze week de goedkeuring van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA om de BioNTech-Pfizer-vaccins toe te dienen aan kinderen tussen 12 en 15 jaar. Ook Canada heeft die toelating. Voor plus 16-jarigen was het BioNTech-Pfizer-vaccin al goedgekeurd.

Eind april diende de Duitse geneesmiddelenproducent BioNTech ook een gelijkaardige aanvraag in bij het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Als de EMA de aanvraag goedkeurt, zouden half juni de eerste kinderen vanaf twaalf jaar gevaccineerd worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud