WGO: 'Wie geen symptomen heeft, verspreidt coronavirus nauwelijks'

Maria Van Kerkhove. ©REUTERS

Het gebeurt maar heel zelden dat het coronavirus verspreid wordt door mensen die geen symptomen hebben, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Een van de grote moeilijkheden in de strijd tegen het coronavirus - de verspreiding van het virus door mensen die zelf nooit symptomen vertonen - lijkt al bij al mee te vallen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).

Het lijkt maar zelden te gebeuren dat wie geen symptomen vertoont het virus doorgeeft aan iemand anders, zegt Maria Van Kerkhove, hoofd van de afdeling voor nieuwe ziektes bij de Wereldgezondheidsorganisatie op een briefing in Genève. Ze zegt haar oordeel te baseren op het onderzoek in meerdere landen naar de contacten van coronapatiënten. 

Er is meer onderzoek nodig om dit verder uit te klaren, vervolgde ze, maar als de vaststelling bevestigd wordt, wordt het gemakkelijker het virus in te dijken.

The New England Journal of Medicine noemde het in maart nog de 'achilleshiel' van het virus, dat mensen zonder symptomen niet eens zelf beseften dat ze het virus verspreiden.

De verklaringen van de WGO gaan over asymptomatische patiënten, die nooit symptomen vertonen. Ze gaan niet over presymptomatische patiënten, die in een eerste fase nog geen symptomen vertonen maar nadien wel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud