WHO: 'Microplastic nog geen bedreiging voor gezondheid'

De Wereldgezondheidsorganisatie dringt aan op meer onderzoek naar de impact van microscopisch kleine plasticdeeltjes op de volksgezondheid. ©AFP

In haar eerste rapport over het onderwerp waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er nood is aan meer onderzoek.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er nog geen bewijs dat de concentratie microscopisch kleine plasticdeeltjes in het drinkwater een bedreiging is voor de volksgezondheid. Volgens de organisatie van de Verenigde Naties wordt een groot deel van die minuscule plasticdeeltjes die via het drinkwater binnenkomen niet in het lichaam opgenomen.

'Niet gealarmeerd'

'De algemene conclusie is dat consumenten niet te ongerust zouden moeten zijn', zegt Bruce Gordon, één van de auteurs van de studie. 'Op basis van de data die we hebben, geloven we dat het risico laag is, maar kunnen we niet besluiten dat er geen risico zal zijn in de toekomst.'

Tegelijkertijd benadrukt de WHO in het rapport dat de conclusie getrokken is op basis van 'beperkte informatie'. Ze dringt aan op breder onderzoek, om beter te begrijpen hoe plastic zich verspreidt en hoe het zich een weg baant door het menselijk lichaam. De productie van plastic nam exponentieel toe de voorbije decennia en zal naar verwachting verdubbelen tegen 2025, aldus nog het WHO-rapport.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud