Advertentie

Wie is welkom in Davos?

©AFP

Een slordige 3.000 mensen nemen volgende week deel aan het Wereld Economisch Forum (WEF). Hoe raken ze daar binnen?

- Slechts weinigen zijn zeker van een uitnodiging: regeringsleiders en staatshoofden. Met meer dan 30 zijn ze volgende week op het WEF. Alles samen komen er 340 toppolitici. Voor België gaan koning Filip en koningin Mathilde, premier Charles Michel, Vlaams minister-president Geert Bourgeois en de federale vice-premiers Alexander De Croo en Kris Peeters.

- Uit de privésector komen 1.900 CEO’s en voorzitters. Bedrijven betalen om hun bazen naar Davos te sturen. Het basisticket kost om en bij 50.000 dollar. Volwaardig lidmaatschap kost multinationals 100.000 tot 600.000 dollar per jaar. Tech-start-ups krijgen korting of een vrijstelling. Ook de Vlaamse regering is al jaren betalend lid - omdat het WEF geen regeringsleiders van deelstaten uitnodigt - en probeert in Davos zoveel mogelijk internationale contacten te bundelen in enkele dagen. Vanuit het Vlaamse bedrijfsleven nemen onder meer de CEO's van Umicore en Solvay deel. Ook Belgen uit de internationale bedrijfswereld zoals Nestlé-voorzitter Paul Bulcke en Adecco-CEO Alain Dehaze zijn er.

- Om te vermijden dat Davos een oudemannenclub wordt, creëerde het WEF rekruteringskanalen om het event jong bloed te geven. Een van die kanalen zijn de Young Global Leaders, een club van beloftevolle mensen die jonger dan 40 zijn. Via die weg belandde federaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) destijds op het WEF.

- Om te vermijden dat de focus te eenzijdig op business ligt, nodigt het WEF ook 900 toplui van ngo’s uit, van Greenpeace tot internationale vakbondskoepels.

- Voorts zet het WEF beroemdheden in de kijker die zich inzetten voor een goed doel. Volgende week zijn dat Cate Blanchett en Elton John, en hun projecten voor zonnepanelen in Afrika en de strijd tegen aids.

- Voor journalisten is het WEF gratis, maar de toegang is beperkt. Slechts 500 journalisten zijn welkom. Voor de Belgische pers zijn er maar twee toegangstickets, waarvan er een naar De Tijd gaat.

- Een op de vijf deelnemers is een vrouw. Wel stuurt het WEF een signaal uit door de leiding van de 400 debatten dit jaar aan acht vrouwelijke covoorzitters toe te vertrouwen, onder wie IMF-topvrouw Christine Lagarde en Engie-CEO Isabelle Kocher. Voor zover bekend neemt slechts één Belgische vrouw deel aan het WEF: koningin Mathilde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud