Wikipedia legt klacht neer tegen de NSA

Medeoprichter van Wikipedia, Jimmy Wales. ©Lars Borges/ContourPhotos.com

De non-profitorganisatie achter de online encyclopedie Wikipedia heeft klacht neergelegd tegen de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De internetcontrole van de NSA is een schending van de rechten van de gebruikers van Wikipedia, schrijft stichter Jimmy Wales in de New York Times.

De NSA bestudeert informatie die via glasvezelkabels op het internet loopt. De inlichtingendienst kan zo volgen wat mensen op Wikipedia lezen en schrijven, welk artikel gebruikers oproepen of welke kwesties de vrijwillige medewerkers bespreken.

‘Maar die zaken liggen gevoelig en zijn privé. Ze kunnen alles verraden over de politieke en religieuze overtuiging van een persoon, over zijn seksuele geaardheid of ziektes’, schrijft Wikipedia-stichter Jimmy Wales, samen met Lila Tretikov, die aan het hoofd staat van de stichting Wikimedia, die de internetencyclopedie overkoepelt.

De stichting diende klacht in samen met verschillende burgerrechtenorganisaties, schrijven de twee. Ook Amnesty International en Human Rights Watch sluiten zich aan. De klagers worden vertegenwoordigd door de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU. Ze willen naar eigen zeggen een eind maken aan de grootschalige internetcontrole door de NSA.

‘De spionage van het internetverkeer zonder concrete aanleiding is in strijd met de Amerikaanse grondwet’, luidt hun argumentatie. Ze hebben het concreet ook over de Wikipedia-vrijwilligers. ‘Die moeten aan de online encyclopedie kunnen meewerken zonder zich zorgen te hoeven maken over eventuele controle.’

In de Verenigde Staten lopen al verschillende klachten tegen de spionageactiviteiten van de NSA. Vooral burgerrechtenactivisten willen de bewakingsprogramma's stoppen. Om de zaak te stofferen grijpt Wales naar NSA-documenten van klokkenluider Edward Snowden. Daaruit blijkt dat de NSA bijna alles kan volgen wat een typische gebruiker van het internet doet.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud