Zeeleven op 40 jaar bijna gehalveerd

Siciliaanse vissers halen een blauwvintonijn uit de netten. ©© Jeffrey L. Rotman/CORBIS

Op veertig jaar tijd zijn in onze oceanen de populaties van 1.234 onderzochte soorten zeeleven - zowel zeezoogdieren en vissen als vogels en reptielen - met gemiddeld 49 procent achteruitgegaan.

Het alarmerdende 'Living Blue Planet'-rapport van het WWF en de Zoological Society of London (ZSL) toont aan dat soorten die essentieel zijn voor commerciële en ambachtelijke visserij, en dus ook voor de mondiale voedselvoorziening, de grootste achteruitgang kennen. Voor populaire vissoorten, waaronder tonijn, makreel en bonito, is het cijfer ronduit dramatisch: een achteruitgang van 74 procent tussen 1974 en 2010.

-74%
Tussen 1974 en 2010 ging het bestand van populaire vissoorten als tonijn en makreel met 74 procent achteruit.

Het rapport, gebaseerd op een staal dat tweemaal zo groot is als in eerdere studies, geeft een ontstellende staat van zeeën en oceanen, zegt het WWF. 'Op één generatie hebben menselijke activiteiten de oceaan erg beschadigd door sneller vis te vangen dan ze kan produceren en tegelijk haar kraamkamers te vernietigen. Er zijn grondige wijzigingen nodig in ons gedrag om de rijkdom van de zee te bewaren voor toekomstige generaties.'

Op één generatie hebben menselijke activiteiten de oceaan erg beschadigd door sneller vis te vangen dan ze kan produceren en tegelijk haar kraamkamers te vernietigen.
Milieuorganisatie WWF

WWF spreekt over een bedreiging van de voedselvoorziening, vooral dan in ontwikkelinglanden. 

Naast de crisis van de vispopulatie wijst het rapport ook op een sterke achteruitgang bij koraalriffen, mangrovewouden en zeegrassen, cruciaal voor vele vissoorten als voedselbron en kraamkamers. De negatieve impact wordt bovendien nog eens verergerd door stijgende temperaturen en een zuurdere oceaan door opname van CO2 in het water.

Het rapport lijst de mogelijkheden op voor regeringen, bedrijven en gemeenschappen om de levende oceaan te beschermen. Consumenten die actie willen ondernemen, kunnen onder meer terecht op deze website.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud