'Zelfs bij olieprijs van 20 dollar grijpen we niet in'

©BELGAIMAGE

Ali al-Naimi, de energieminister van Saudi-Arabië en de machtigste man binnen de OPEC, zegt dat het oliekartel 'zelfs bij een olieprijs van 20 dollar' niet zal ingrijpen.

Al-Naimi lijkt de aanpak van de Organisatie van Olie-exporterende landen (OPEC) zo definitief om te gooien. Lang was het de strategie van de organisatie om de prijs hoog te houden, en daarvoor indien nodig de productie te verlagen. Nu wil de OPEC te allen prijze zijn marktaandeel behouden. 

‘Het speelt nu niet in ons voordeel om de productie te verlagen’, zegt al-Naimi in een gesprek met de Middle East Economic Survey. ‘De prijs van de olie is daarbij irrelevant. Die mag zakken tot 50, 40, desnoods 20 dollar.’ Zelfs in zo’n scenario zegt de OPEC-topman niet te zullen ingrijpen. Ook eind november had zijn organisatie al eens beslist de productie niet te verlagen.

Sinds juni is de prijs van een vat Brent-Noordzeeolie met bijna de helft gezakt. Een vat Brent-olie kost vandaag 60 dollar. Door de kwakkelende wereldeconomie is de vraag lager. Bovendien halen de Verenigde Staten hoe langer hoe meer schalie-olie uit de grond. Doordat de OPEC intussen weigert de productie te verlagen, resulteert dat in een lagere olieprijs.

Als Saudi-Arabië de productie verlaagt, dan gaat de prijs omhoog en zullen de Russen, de Brazilianen en de Amerikanen met mijn aandeel gaan lopen
Ali Al-Naimi
Saudische olieminister

Analisten opperen al lang dat Saoedi-Arabië met de lage olieprijs concurrenten uit de markt wil prijzen. Niemand haalt immers zo goedkoop een vat olie uit de grond als de Saudi’s. Verschillende landen zien daardoor af. Onder meer Iran en Venezuela hebben een olieprijs van boven de 100 dollar nodig om hun begroting rond te krijgen. Ook Rusland krijgt rake klappen.

Al-Naimi geeft in het interview toe met de lage prijs de concurrenten opzij te willen zetten. ‘Als Saudi-Arabië de productie verlaagt, dan gaat de prijs omhoog en zullen de Russen, de Brazilianen en de Amerikanen met mijn aandeel gaan lopen.’

Het blijft nu de vraag hoe ver de olieprijs de komende maanden nog zal zakken. Al-Naimi gelooft alvast niet dat die ooit nog in de buurt zal komen van de vroegere recordhoogtes. ‘Het zou goed kunnen dat de olieprijs nooit nog 100 dollar per vat zal kosten’, besluit hij.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud